You are here

Υπέρογκες εγγυήσεις που αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ

26/11/2004 16:56
Tα δομικά προβλήματα της δημοσιονομικής διαχείρισης εξακολουθούν να συντηρούν οι υψηλές εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο σε διάφορους δανειολήπτες (κυρίως δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες) και που σωρευτικά ανέρχονται σε 14,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ.

Το 2003, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του οικονομικού απολογισμού του κράτους, οι εγγυήσεις που είχαν παραμείνει ανεξόφλητες είχαν αυξηθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, να αυξηθούν κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ίδια έκθεση και για το επίμαχο ζήτημα της μη αναγραφής κονδυλίων που σχετίζονταν με το εξοπλιστικό πρόγραμμα στον Προϋπολογισμό.

Για το θέμα των εγγυήσεων σημειώνεται ότι τα ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων για δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις έφθασαν στις 31.12.2003 τα 12,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ για εσωτερικό δανεισμό και 8,4 δισ. ευρώ για δανεισμό εξωτερικού. Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, καταθέτοντας πέρυσι τον τρέχοντα Προϋπολογισμό, εκτιμούσε το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο του 2003 στα 10,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάσθηκε απόκλιση της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει ακόμη ότι:

Στον λογαριασμό «Δημόσιο Ταμείο», είτε δεν «τακτοποιήθηκαν» είτε δεν εμφανίσθηκαν στα έξοδα του Προϋπολογισμού όπως έπρεπε, περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Δεν εμφανίσθηκαν στα έσοδα και έξοδα της δημόσιας ληψοδοσίας προκαταβολές δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ για προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων, κάτι που αντίκειται στο άρθρο 79 του Συντάγματος.