You are here

Υπερψηφίστηκαν από το ΕΚ οι εκθέσεις προόδου πΓΔΜ, Αλβανίας και Μαυροβουνίου

29/11/2018 16:25

Τρεις εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή και προενταξιακή πορεία της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουλίου, υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ ζητά από τη Αλβανία να επισπεύσεις τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στηρίζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, ζητά από την ΠΓΔΜ την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, και καλεί το Μαυροβούνιο να αντιμετωπίσει προβλήματα του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαφθορά.

Η έκθεση για την Αλβανία υιοθετήθηκε με 459 ψήφους, 112 κατά και 62 αποχές, η έκθεση για την ΠΓΔΜ με 470 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 46 αποχές και για το Μαυροβούνιο με με 484 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 63 αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η διεύρυνση αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου των Κρατών Μελών και μόνο, στη βάση της ΣΛΕΕ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, "τα μέλη του ΕΚ εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την προσήλωση που δείχνει η ΠΓΔΜ στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Pržino και στις επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ΕΕ".

"Ζητούν επίσης από τις εθνικές αρχές να εντείνουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της σύγκρουσης συμφερόντων, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Κράτους Δικαίου, ζητήματα που παραμένουν προβληματικά".

Η έκθεση σημειώνει ότι "παρά το ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου (για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δεν έπιασε το προβλεπόμενο όριο, τα μέλη του ΕΚ καλωσορίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

"Η συμφωνία στέλνει απολύτως αναγκαίο θετικό μήνυμα σταθερότητας και συμφιλίωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων", τονίζει το ΕΚ.

Το ΕΚ `καλεί επίσης τις ουγγρικές αρχές να εκδώσουν στην πατρίδα του τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας αλλά διέφυγε στο εξωτερικό".

Επιπλέον "η ολομέλεια καλωσορίζει τη σταθερή πρόοδο της Αλβανίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και τα βήματα που έχουν γίνει για την στήριξη της ανεξαρτησίας και του επαγγελματισμού της Δικαιοσύνης".

Η ολομέλεια "επιδοκιμάζει τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί για την ενίσχυση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος", ωστόσο, το ΕΚ "εκφράζει τον προβληματισμό για το ακόμα υψηλό επίπεδο διαφθοράς, τους αργούς ρυθμούς και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι ελλείψεις του Κράτους Δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα".

Παρόλα αυτά, "το ψήφισμα στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις".

Σύμφωνα με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ολομέλεια υπερψήφισε την τροπολογία 20α, που ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.

Η τροπολογία εισήχθη με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, Εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Η τροπολογία αναφέρει αναλυτικά (20α) "σημειώνει την ένταση που υπήρξε μετά από επεισόδιο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή ιθαγένεια (αλβανική και ελληνική), ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στους Βουλιαράτες, στις 28 Οκτωβρίου 2018· ζητεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής·"

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο το ΕΚ "καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οργανωμένο έγκλημα και τη βία που σχετίζεται με αυτό".

Επιπλέον "υπογραμμίζει την προσπάθειες του Μαυροβουνίου για εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία και καλές διμερείς σχέσεις γειτονίας, εκφράζει ικανοποίηση για την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με τα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και Κοσόβου, ενώ ζητεί την ταχεία σύναψη συμφωνιών για την επίλυση εκκρεμών συνοριακών διαφορών με άλλες γειτονικές χώρες".

Το ΕΚ συμφωνεί με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι με ισχυρή πολιτική βούληση και σταθερή πρόοδο, το Μαυροβούνιο ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ το 2025.

ΚΥΠΕ