You are here

ΥΠΕΘΟ: Προς ριζική αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών

26/06/2003 15:20
Τάξη στο... χάος των δημοσίων δαπανών επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο επέρχεται ριζική αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ορίζεται ότι από το επόμενο έτος ο τακτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ενώ δίδεται περιθώριο πέντε ετών στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ να εξαλείψουν τα ελλείμματά τους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

- Συγκροτούνται πέντε Κέντρα Δημοσιονομικού Ελέγχου που θα ελέγχουν όλους τους φορείς που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους αλλά και Επιτροπή Αξιολόγησης Δημοσιονομικών Ελέγχων που θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ακεραιότητας του προσωπικού του υπουργείου Οικονομίας και την αποτροπή φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, σπατάλης, απάτης ή διαφθοράς.

- Κάθε φορέας με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκατ. ευρώ υποχρεούται στη σύσταση μονάδας εσωτερικού ελέγχου που θα είναι υπεύθυνη για την καλή διαχείριση των δημοσίων πόρων, την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και τη νομιμότητα των δαπανών.

- Συγκροτείται υπηρεσία Αξιολόγησης Ελέγχων και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης που θα διενεργεί ελέγχους σε όλη την Ελλάδα στην περιουσιακή κατάσταση του προσωπικού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα επανελέγχει υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί από το προσωπικό αυτό.

- Παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων από μια υπηρεσία του ΣΔΟΕ σε σημαντικές υποθέσεις της κατά τόπο αρμοδιότητας άλλης υπηρεσίας του ΣΔΟΕ.

Από το 2004, ο τακτικός προϋπολογισμός αλλά και οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και οι τρέχουσες δαπάνες δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρέχοντα έσοδα.

Εξαιρούνται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες χρηματοδότησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, που παρουσιάζουν ελλειμματικό προϋπολογισμό εκμετάλλευσης ορίζεται ότι θα πρέπει να παρουσιάζουν συνεχή μείωση των ελλειμμάτων τους με στόχο τον ισοσκελισμό του λογαριασμού εκμετάλλευσης σε πέντε χρόνια.

Ο δανεισμός του δημοσίου θα γίνεται εφεξής μόνο για επενδυτικές δαπάνες ενώ ορίζεται ότι η αύξηση των εγγυήσεων θα πρέπει να μηδενιστεί.