You are here

Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Σαρμάς

24/05/2023 13:58

Τη θέση του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού ανέλαβε ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Σαρμά, προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει τη θέση του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές.

«Σας κάλεσα γιατί, όπως γνωρίζετε, στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει το άρθρο 37, και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά.

«Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου. Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά», σημείωσε ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και εν συνεχεία θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ορκωμοσία των βουλευτών και του Προεδρείου, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της Δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας την περίοδο 1987-1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του Προέδρου από το 2019.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Το 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέσα στην ίδια περίοδο διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δίδαξε στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τη Νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΚΥΠΕ