You are here

Υπό εξέταση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς

16/07/2010 09:39
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

«Η πρόταση (της Τράπεζας Πειραιώς) εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία συγκεκριμένων τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών «υποδέχθηκε» -επισήμως- την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της ΑΤΕ και του 33% του ΤΤ, ενώ υποστήριξε πως ενημερώθηκε μόλις προχθές με επιστολή για την πρόταση εξαγοράς από τον κ. Σάλλα.

Διαδικασία

Την ίδια ώρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας χθες σε ερώτηση της «Η» για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, περιορίστηκαν να σημειώσουν πως «η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι υπό εξέταση».

Εν τω μεταξύ, στην αγορά ήταν έντονη χθες η φημολογία ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ενήμερος για τα σχέδια της Πειραιώς εδώ και αρκετές μέρες, χωρίς, όμως, κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών. Μόλις προχθές από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τονίσει με έμφαση πως είναι «επείγον πια να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες», αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως «υπάρχουν αυτή τη στιγμή συζητήσεις σε εξέλιξη». «Χρειαζόμαστε λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες», είχε εκτιμήσει ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα «σπρώξει» με όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρεμβάσεις

Οι δηλώσεις αυτές παραμονές της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν συνέχεια αντίστοιχων διαδοχικών παρεμβάσεων του υπουργού Οικονομικών το τελευταίο διάστημα, που είχε ούτως ή άλλως προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς μείωση των ποσοστών του Δημοσίου σε ΑΤΕ, ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εν ευθέτω χρόνω.