You are here

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές

22/10/2020 20:03

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καθώς και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό του διάγγελμα, κατόπιν της ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης/επίπεδο 3 και αυξημένου κινδύνου/επίπεδο 4, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας της χώρας.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παρά τους θετικούς αυτούς παράγοντες, το δεύτερο κύμα παρουσιάζεται σφοδρότερο ως προς τη μετάδοσή του σε όλο το ηλικιακό φάσμα και την γεωγραφική διασπορά του.

«Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης των εξαγγελόμενων περιορισμών.

Ως προς την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόνισε ότι αποτελεί «το εμβόλιο πριν το εμβόλιο», μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, όταν χρησιμοποιείται σωστά από όλους.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αύξηση των ελέγχων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργοδότες για την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και για την επέκταση της τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηλικιακή ομάδα των νέων να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ζητώντας τους να μετατρέψουν την «ορμή σε ευθύνη και να φανούν πρωτοπόροι στα δύσκολα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Θα κλείσω, ωστόσο, με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Γιατί για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.