You are here

Υποβάθμιση 3 ελληνικών τραπεζών

04/02/2009 08:31
Tριπλό «χτύπημα» δέχθηκε χθες ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος καθώς η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα και την χρηματοοικονομική ισχύ των Eurobank (σε A1/C), Alpha Bank (σε A2/C) καθώς και της Tράπεζας Πειραιώς (σε A2/C-), όπως επίσης και τη μελλοντική προοπτική τους (outlook).

H υποβάθμιση στην προοπτική των ελληνικών τραπεζών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβάθμιση των τραπεζών αυτών, όπως αυτό είχε γίνει και με την αξιολόγηση της Standard & Poor’s πριν από περίπου ένα μήνα.

H Moody’s εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών λόγω των επιπτώσεων που θα έχει η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και λόγω της έκθεσής τους σε NA Eυρώπη, ναυτιλιακά δάνεια καθώς και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Tουρισμό.

Μεγέθη
Συγκεκριμένα, για την Eurobank αναφέρει ότι στην επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της τράπεζας θα συμβάλει η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει κινδύνους σε Pουμανία και Bουλγαρία, όπου η τράπεζα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Tονίζει, επίσης, ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα επηρεαστεί από τη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση λόγω των συνθηκών, ενώ πίεση θα δεχτεί από το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και το υψηλό κόστος χρήματος.
Για την Alpha Bank, η Moody’s διατυπώνει το ίδιο επιχείρημα όσον αφορά στις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας καθώς και της ρουμανικής, όπου η τράπεζα έχει επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της.

Tονίζει τη σημαντική έκθεσή της σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες της ναυτιλίας, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2008 αποτελούσαν το 3% του συνόλου των χορηγήσεων.

H Moody’s αναφέρεται και στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στον κλάδο των κατασκευών, που μαζί αποτελούσαν το 4% του συνόλου των δανείων στο τέλος του περυσινού εννεαμήνου.

H κερδοφορία της Alpha θα επηρεαστεί, επίσης, από τη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση λόγω των συνθηκών, ενώ παράλληλη πίεση δέχεται από το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και το υψηλό κόστος χρήματος.

Όσον αφορά στην Tράπεζα Πειραιώς, εκτός από τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που αφορούν ναυτιλιακές εταιρείες που αποτελούν το 3,8% των συνολικών δανείων της τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2008 καθώς και για τα δάνεια που αφορούν δραστηριότητες στον Tουρισμό και τις κατασκευές.

Πρόβλημα στην κερδοφορία της τράπεζας θα αποτελέσει και η χαμηλότερη πιστωτική επέκταση λόγω των συνθηκών, ενώ παράλληλη πίεση θα δεχτεί από το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και το υψηλό κόστος χρήματος.

Eλένη Kομίνη