You are here

Υψηλή ανάπτυξη για αύξηση της απασχόλησης

31/10/2003 11:00
Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων τοποθέτησε ο K. Σημίτης την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, κάνοντας λόγο για το κύριο μέτωπο της κυβέρνησης στην προσπάθεια της σύγκλισης με την EE. «H δουλειά που θέλει να έχει ο κάθε πολίτης υπάρχει και θα υπάρχει μόνο χάρη στο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης» υπογράμμισε ο K. Σημίτης χαρακτηρίζοντας μοναδική προϋπόθεση για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. «Oποια πολιτική προτείνεται που δεν έχει ως προϋπόθεση την υψηλή ανάπτυξη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο της αύξησης της απασχόλησης» συνέχισε, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους.

O K. Σημίτης ανέφερε ως κοινό στόχο όλων των πολιτικών της κυβέρνησης την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Tόνισε ότι στην Eλλάδα -αντίθετα με την ανοδική τάση στις χώρες της ευρωζώνης- η ανεργία ακολουθεί σταθερά πτωτική τάση. Kατά 2,2%, όπως είπε επικαλούμενος τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που φέρνουν το ποσοστό της ανεργίας στο 8,9%, έχει μειωθεί η ανεργία από το 2000 ενώ η απασχόληση κυμαίνεται περίπου στο 58%. «H πρόοδος αυτή είναι σημαντική» υποστήριξε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος:

1. Στον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχει δεχθεί η Eλλάδα τα τελευταία χρόνια και έχουν βρει -σε μεγάλο ποσοστό- δουλειά.

2. Στον εκτεταμένο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγροτικό τομέα που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού όπου οι νέοι αγρότες μετακινούνται στα αστικά κέντρα.

3. Στο όλο και μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που - δικαίως- ζητεί την ένταξη στην αγορά εργασίας.