You are here

10 Χρόνια Λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

30/11/2022 16:13

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια από την ίδρυσή της και διοργάνωσε πρόγευμα εργασίας την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 για τα εμπλεκόμενα μέρη και τους συνεργάτες της με στόχο της παρουσίαση του απολογισμού της δεκαετίας και τις στρατηγικές επιδιώξεις για τα επόμενα έτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κα. Ιωάννα Φιάκκου, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας της ΕΑΣ και τις δράσεις που υλοποίησε τα τελευταία 10 χρόνια. Αναδείχθηκε η ανάπτυξη που γνώρισε ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, καθώς και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Αρχής.

Η ΕΑΣ ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου του 2012 με την ψήφιση του περί Στοιχημάτων Νόμου 106(I)/2012 ως ανεξάρτητη αρχή και μετεξελίχθηκε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την ψήφιση του περί Στοιχημάτων Νόμου του 2019 37(Ι)/2019. Μέσα από τα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η ΕΑΣ κατάφερε να αναδείξει τον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας ως σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας καταγράφοντας αύξηση του ποσοστού των εσόδων από το στοίχημα ως προς το ΑΕΠ της Κύπρου από 0,99% το 2016 σε 3,34% το 2021. Επιπλέον, τα συνολικά έσοδα στοιχήματος σημείωσαν το 2021 σημαντική αύξηση ύψους 1086% σε σχέση με το 2012 ενώ τα έσοδα του Κράτους από τη φορολογία της στοιχηματικής δραστηριότητας ανήλθαν σε ποσοστό 327% σε σχέση με το 2012. Από το συνολικό ποσό εισφοράς που έχουν καταβάλει οι εποπτευόμενοι μέχρι σήμερα, πέραν των €13 εκ. δόθηκε για ενίσχυση του αθλητισμού. 

Σήμερα, η ΕΑΣ αποτελεί έναν σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό δημοσίου δικαίου με σημαντικές πιστοποιήσεις όπως το Great Place to Work®, ISO 27001 και ISO37001. Η ΕΑΣ επένδυσε στο ανθρώπινο δυναμικό της και στην εκπαίδευση και κατάρτισή του. Εργοδοτεί σήμερα 32 άτομα, από μόλις 2 άτομα προσωπικό το 2012.

Το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο διευρύνθηκε με την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος το 2016, την εφαρμογή του Κώδικα Διαφήμισης το 2017, την ψήφιση του αναβαθμισμένου περί Στοιχημάτων Νόμου το 2019, την εφαρμογή της Οδηγίας AML για τους εποπτευόμενους της Αρχής το 2021 και τους Κανονισμούς Προστασίας των Παικτών, Νεαρών Ατόμων και Παθολογικών Παικτών το 2022.

Η Αρχή, αντιλαμβανόμενη τη σημαντικότητα της εύρυθμης και έννομης λειτουργίας του κλάδου της στοιχηματικής δραστηριότητας, ενίσχυσε τον εποπτικό της ρόλο με περαιτέρω εργαλεία καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών. Ενδεικτικά, το 2021 η Αρχή πραγματοποίησε πέραν των 4000 επιτόπιων ελέγχων και σημειώθηκε μείωση 85% στις παραβάσεις εντός των υποστατικών σε σχέση με το 2017.

Παράλληλα, μια εκ των κύριων αρμοδιοτήτων της Αρχής αποτελεί η προστασία των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την προβληματική και παθολογική ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αρχή εισήγαγε την έννοια του υπεύθυνου στοιχηματισμού, καθιέρωσε την Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού, διεξήγαγε έρευνες και υλοποίησε προγράμματα  πρόληψης εξαρτητικών συμπεριφορών σε συνεργασία με φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Φέτος, εισήγαγε τη Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού η οποία βασίζεται σε προσέγγιση δημόσιας υγείας.

Έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων και είναι ενεργό μέλος του Gambling Regulators European Forum.

Η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κα. Φιάκκου, σημείωσε ότι «10 χρόνια ΕΑΣ, 10 χρόνια επιτυχούς πορείας. 10 χρόνια ανάπτυξης και ρύθμισης της στοιχηματικής δραστηριότητας με επίκεντρο την προστασία των παικτών. Κατά τη διάρκεια των ετών, επιδιώξαμε και πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, την εμπιστοσύνη της αγοράς και την εμπιστοσύνη της πολιτείας, εμπιστοσύνη η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της ορθής και νόμιμης διεξαγωγής της στοιχηματικής δραστηριότητας. Στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και η πορεία μας επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη και έτσι προχωράμε δυναμικότερα με στόχο την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων».