You are here

1ον Διεθνές Συμπόσιο Μεσογειακών πόλεων: Σμύρνη 25-27 Σεπτεμβρίου 2008

02/10/2008 15:05
Πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας το 1ον Διεθνές Συμπόσιο Μεσογειακών πόλεων στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2008 με θέμα το παρελθόν και το μέλλον του εμπορίου στη Μεσόγειο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των μεσογειακών πόλεων και έγιναν παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους σχετικά με θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας στη Μεσόγειο.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάνθος Μαυρομμάτης ο οποίος έκανε αναφορά στην ενίσχυση των θαλασσίων υποδομών στη Μεσόγειο και στη χρηματοδότηση των θαλασσίων διαδρομών της Μεσογείου από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε επίσης τη σημασία του τουρισμού για τις μεσογειακές πόλεις και αναφέρθηκε στο τουρισμό κρουαζιέρας και το τουρισμό κότερων. Η Κύπρος, είπε, αναπτύσσει τις υποδομές της για κρουαζιερόπλοια και κτίζει μαρίνες για να δέχεται κότερα.

Το συμπόσιο αποδέχθηκε εισήγηση του Επιμελητηρίου της Σμύρνης όπως δημιουργηθεί ένα δίκτυο για τα θέματα αυτά το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια και θα πραγματεύεται θέματα εμπορίου, θαλασσίων μεταφορών, τουριστικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, προώθησης της μεσογειακής κουζίνας, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, απλοποιήσεων των εμπορικών διαδικασιών, ενισχύσεις των αμοιβαίων επενδύσεων.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος πολλά επιμελητήρια από τις πλείστες μεσογειακές χώρες.