You are here

3ο Cyprus Forum Inclusivity: Aπελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας

29/09/2022 15:03

Με κεντρικό μήνυμα την περιεκτικότητα και τη συμπερίληψη, το Cyprus Forum, το μεγαλύτερο συνέδριο παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο, διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά σήμερα 29 και αύριο 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Υπό τον γενικό τίτλο «Inclusivity», αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 3ο Cyprus Forum, με τη συμμετοχή πέραν των 170 ομιλητών, διεθνών και εγχώριων σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρείν. Πέραν του ζητήματος της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, φέτος στο Cyprus Forum συζητούνται θέματα που αφορούν στις έξυπνες πόλεις, την ηλεκτρική κινητικότητα, την ευθανασία, την τεχνητή γονιμοποίηση, την συμμετοχική εκπαίδευση, την κυκλική οικονομία και άλλα. Τις εργασίες του Cyprus Forum, χαιρετίζουν οι Roberta Metsola Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Collin Steward Ειδικος Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  Αννίτα Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του Cyprus Forum, το προηγούμενο 10ημερο διεξήχθη σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπου συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα την παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, τον αθλητισμό και τον κανονισμό της πράσινης γραμμής.

Το επόμενο διήμερο, πληρώθρα ομιλιτών, όπως η Ευρωπαία Επίτροπος Dubravka Šuica, ο Noam Chomsky, o πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos και ο κοινωνιολόγος ακαδημαϊκός του Yale Nicholas Christakis, oι Ευρωβουλευτές Νιαζί Κιζίλγιουρεκ  και Στελιος Κυμπουρόπουλος, η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης Ελένη Χαρίτωνος, ο Daniel A. Effron Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο London Business School, η σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίου και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Asma Said Khan, η Καθηγήτρια Πληροφορικής στο  University College Dublin (UCD) Ελένη Μαγγίνα, ο Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σλοβακικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Dr Michal Mlynar και η Άντρια Ζαφειράκου, της οποίας απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δασκάλας του κόσμου για το 2018, κ.ά., θα μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους γνώση, εμπειρίες και ιδέες στα ζητήματα που θέτει στην ατζέντα του το 3ο Cyprus Forum.

Μία από τις σημαντικές καινοτομίες του φετινού συνεδρίου είναι η ανάθεση όλων των συζητήσεων σε καταξιωμένους οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα, με αποτέλεσμα όλες οι συζητήσεις να διεξάγονται σε ένα επιστημονικό υπόβαθρο και επίσης να ευνοείται και η συνέχιση της προσπάθειας για υλοποίηση των εισηγήσεων από τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά, όπως το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το CMMI, το CIM, το CYENS, το PRIO, το Hellenic Observatory του LSE, το ELIAMEP και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ενόψει της φετινής συγκυρίας, λίγους μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των τριών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογίαννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι ξεδίπλωσαν το όραμά τους για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη. Πρόσθετα, σε συζητήσεις στο πλαίσιο του Cyprus Forum, συμμετέχουν οι υποψήφιοι Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ένας από τους βασικούς στόχους της φετινής διοργάνωσης είναι η περεταίρω εμπλοκή και συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, με συζητήσεις που αφορούν πρακτικά στα θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες.

Το Cyprus Forum διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φετινού συνεδρίου http://2022.cyprusforum.cy/.