You are here

ACTA: Διαφάνεια στα αεροπορικά εισιτήρια ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

11/07/2008 11:28
Ικανοποιείται μακροχρόνιο αίτημα των Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων

Η Ένωση των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων ECTAA με ανακοίνωση της χαιρέτισε την έγκριση από την Ευρωβουλή του Κανονισμού για διαφάνεια στα αεροπορικά εισιτήρια, η οποία ικανοποιεί αίτημα της ECTAA και κατ’ επέκταση όλων των Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Η ECTAA ζητούσε επίμονα την έγκριση αποτελεσματικής κοινοτικής νομοθεσίας για τα αεροπορικά εισιτήρια ώστε να αναγράφεται σε αυτά το πραγματικό ολικό κόστος με τη συμπερίληψη των προβλεπόμενων φόρων και των άλλων χρεώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Τρίτη 9 Ιουλίου Κανονισμό που προνοεί τη συμπερίληψη όλων των τελών και καταργεί διακρίσεις στην πρόσβαση σε αεροπορικά εισιτήρια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση της Ευρωβουλής θα έχει άμεση ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό υπολογίζεται να γίνει σε 3 – 4 εβδομάδες.

Ο νέος κανονισμός ενισχύει την παρακολούθηση των οικονομικών των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Η ECTAA υποστηρίζει σθεναρά την αρχική θέση της Ευρωπαϊκής Βουλής για εγκαθίδρυση συστήματος προστασίας των ταξιδιωτών από αμέλειες των αεροπορικών εταιρειών. Τούτο δεν περιελήφθη στο τελικό κείμενο του Κανονισμού και καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ειδική νομοθεσία επί του θέματος.

Υπενθυμίζουμε ότι Πρόεδρος της ECTAA για την διετία 2008 – 2010 έχει εκλεγεί στις 27 Μάιου 2008 ο αμέσως Προηγούμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου κύριος Άκης Κελεπέσιης. Μέλη της ECTAA είναι οι Σύνδεσμοι 29 Ευρωπαϊκών χωρών 25 από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ. Συνολικά στην Ένωση ανήκουν 80 000 Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Διοργανωτών Ταξιδίων. Η ECTAA είναι η μόνη Οργάνωση που εκπροσωπεί του Ταξιδιωτικούς και Τουριστικούς Πράκτορες, και αναγνωρίζεται από την ΕΕ ως επίσημος συνομιλητής.