You are here

AHK: Υπογραφή Σύμβασης για τη Τέταρτη φάση του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού – Μονάδα Αρ. 5

02/07/2009 14:56
Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2009, τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αποφάσισε την υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια της Μονάδας Αεριοστροβίλων Συνδυασμένου Κύκλου (ΜΑΣΚ) αρ. 5 του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού στην Κοινοπραξία J&P Avax/Hitachi Power Europe. Η Σύμβαση υπογράφηκε την 1η Ιουλίου 2009.

Το Συμβόλαιο για την Προμήθεια της ΜΑΣΚ ανέρχεται στα €225 εκατομμύρια και προβλέπει την λειτουργία της μονάδας σε ανοικτό κύκλο (συνολική ισχύς περίπου 150ΜW) την 1η Ιουλίου 2011 και σε συνδυασμένο κύκλο (συνολική ισχύς περίπου 220MW) την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η ΜΑΣΚ αρ. 5 θα ενισχύσει το Σύστημα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ, θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και θα αντικαταστήσει παλιές και ενεργοβόρες Μονάδες. Σημειώνεται επίσης ότι η Μονάδα αυτή είναι φιλική προς στο περιβάλλον αφού οι εκπομπές αερίων ρύπων θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τις συμβατικές ατμοηλεκτρικές μονάδες.

Η Μονάδα αυτή μαζί με την ΜΑΣΚ αρ. 4 του Βασιλικού που βρίσκεται σήμερα στα τελικά στάδια δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές Αυγούστου 2009, θα είναι οι Μονάδες βασικής παραγωγής της ΑΗΚ και με την έλευση του Φυσικού Αερίου, οι Μονάδες θα μετατραπούν για χρήση με Φυσικό Αέριο και αναμένεται να προσφέρουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη όχι μόνο στην ΑΗΚ αλλά και στον τόπο γενικότερα.