You are here

Αλλάζει επισήμως χέρια η Τράπεζα Αναπτύξεως

07/02/2008 14:46
Ολοκληρώθηκε και επίσημα σήμερα η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (ΚΤΑ). Μετά τη λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών, τόσο του κράτους (88,01%), όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (11,99%). Οι αγοραστές, κατέβαλαν στους πρώην ιδιοκτήτες το συμφωνηθέν τίμημα των 75 εκατ. Ευρώ.

Η σχετική συμφωνία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Τράπεζας υπογράφηκε στις 8 Νοεμβρίου 2007, κλείνοντας το κεφάλαιο της ανοικτής διαδικασίας προσφορών που ξεκίνησε, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Μάιο 2007.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΑ αποτελείται από έντεκα μέλη.
Η κυβέρνηση, με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Μιχάλη Σαρρή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκτιμώντας πως το νέο, πιο ευέλικτο σχήμα που θα αποκτήσει ο οργανισμός, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του με νέα κεφάλαια και απαραίτητη τεχνογνωσία, θα επιτρέψει τη διεύρυνση των εργασιών του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μακροπρόθεσμη επιτυχία του μέσα στο έντονο ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον.

Εκ μέρους των νέων ιδιοκτητών, ο κ. Άδωνις Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας στρατηγικής για την Τράπεζα Αναπτύξεως που θα εδράζεται στην ανάπτυξη της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, στη δημιουργία περιορισμένου δικτύου καταστημάτων, καθώς και στη δυναμική επέκταση των εργασιών της Investment Bank of Kuban, θυγατρικής τράπεζας της ΚΤΑ στη Ρωσία. Μεταγενέστερα, προγραμματίζεται η επέκταση των εργασιών της Τράπεζας σε άλλες υποσχόμενες αγορές στην ευρύτερη περιοχή.