You are here

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ για την Αμμόχωστο και την ΕΕ

10/07/2009 14:58
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ως θετική την πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια σε σχέση με την Αμμόχωστο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στο διακοινοτικό διάλογο και ενισχύουν τη διεθνή κινητικότητα γύρω από το κυπριακό. Ασφαλώς το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ αποτελεί διπλωματικό εργαλείο και πρέπει να αξιοποιείται. Επιπρόσθετα το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι είναι ώριμος ο καιρός για πρωτοβουλίες που θα θέσουν το κυπριακό ως τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας κατά τρόπο συστηματικό και πολύπλευρο. Η ανοικτή πληγή του κυπριακού συνδέεται με την περιφερειακή αστάθεια στην Α. Μεσόγειο και δημιουργεί μείζονος σημασίας κενά ασφαλείας στην ευρωπαϊκή θεσμική τάξη.

Συνεπώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός και να επιδιώξει καλά μελετημένες παρεμβάσεις της ΕΕ πάνω σε ειδικές πτυχές που αφορούν την ουσία του κυπριακού.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι με πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί πρόταση στις Βρυξέλλες ώστε η ΕΕ μέσα από τα Ευρωπαϊκά Περιφερειακά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής να αναλάβει το πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και την υποστήριξη στα προγράμματα ανοικοδόμησης για τις στεγαστικές ανάγκες όπως αυτές θα προκύψουν σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η πρόταση αφορά τόσο στις περιοχές που θα επιστραφούν στους ε/κ νόμιμους ιδιοκτήτες τους όσο και στη μετεγκατάσταση σημαντικού αριθμού τ/κ. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή τα Ταμεία Συνοχής δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της ΕΕ και η Κύπρος μπορεί να τα εξειδικεύσει ως δραστήρια συμβολή της ΕΕ στην επίλυση του κυπριακού και ως εργαλεία ειρήνης για την ανάπτυξη σε μια ενωμένη Κύπρο. Η ΕΕ φιλοδοξεί να καταστεί παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συντελεστής αλλαγών στην ευρωπαϊκή Ήπειρο. Συνεπώς η Κύπρος, ως το άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, έχει την ευθύνη να παρουσιάζει εισηγήσεις, να δημιουργεί συμμαχίες και να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό της πλεονέκτημα με εφικτές εισηγήσεις που θα υποστηρίζουν με έργα την προσπάθεια που γίνεται στις διακοινοτικές συνομιλίες στη Λευκωσία.