You are here

Ανακοίνωση ΟΠΕΚ για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ – και την επίλυση του Κυπριακού

27/07/2009 08:31
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η συζήτηση που άρχισε στο Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας από την ΕΕ είναι χρήσιμη. Η ενεργός συνδρομή όλων των κομμάτων στην διπλωματική προσπάθεια είναι επίσης αναγκαία. Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο να διασυνδέσει τα περαιτέρω βήματα προόδου της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας με την επίλυση του Κυπριακού.

Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η στρατηγική που θέτει στα όργανα της ΕΕ την ουσία του Κυπριακού – κατοχή και επίλυση – εξυπηρετεί το συμφέρον της Κύπρου και πάνω σε αυτό μπορεί να οικοδομηθεί η αλληλεγγύη των «27». Μια αξιόπιστη πολιτική προϋποθέτει έγκαιρη διαβούλευση μαζί τους με την κατάθεση εφικτών προτάσεων από την κυπριακή κυβέρνηση οι οποίες θα δίνουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να συμβάλλει στο ξεπέρασμα διαφωνιών στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Η Κύπρος με τη θεσμική συμμετοχή της στην ΕΕ και την εποικοδομητική συμμετοχή της στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τον καταλύτη της ΕΕ, έτσι ώστε να δώσει δυναμική στις συζητήσεις και να επηρεάσει τα κείμενα της αξιολόγησης της Τουρκίας. Η προώθηση ενός γύρου των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με πυκνές διμερείς συναντήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο προσφέρουν στην πολιτική ηγεσία τις δυνατότητες για να τεθούν έγκαιρα οι εισηγήσεις, να διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι συσχετισμοί και οι πιο κατάλληλες διασυνδέσεις.
Οι ευρωπαίοι εταίροι διατυπώνουν με κάθε ευκαιρία την προσδοκία τους για επίλυση του κυπριακού. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι με θετικές προτάσεις ενταγμένες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κύπρος μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην διαδικασία των συνομιλιών.