You are here

Ανοίγει απόψε στη Λευκωσία η Παγκόσμια Έκθεση Φωτογραφίας Τύπου WORLD PRESS PHOTO 08

24/09/2008 15:30
Τελούνται απόψε, στις 19:30 από τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύριο Μάριο Κάρογιαν, τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης Φωτογραφίας Τύπου 2008, World Press Photo 08 – WPPh 08, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Παγκόσμιας Φωτογραφίας Τύπου (World Press Photo Foundation) το οποίο εδρεύει στην Ολλανδία. Αυτή την έκθεση, μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο στο είδος της, και η οποία είναι το αποτέλεσμα διεθνούς ετήσιου διαγωνισμού Φωτογραφίας Τύπου συνδιοργανώνουν Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και η Πρεσβεία της Ολλανδίας.

Φέτος, οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Περισσότεροι από 5 000 φωτογράφοι από 125 χώρες, υπέβαλαν 80 536 φωτογραφίες και διαγωνίστηκαν σε 10 θεματικές κατηγορίες. Οι δέκα θεματικές κατηγορίες είναι οι ακόλουθες: Ειδήσεις Επί Τόπου, Καθημερινή Ζωή, Γενικές Ειδήσεις, Σύγχρονα Θέματα, Άνθρωποι στις Ειδήσεις, Πορτρέτα, Φύση, Αθλητική Δράση, Αθλητικά Χαρακτηριστικά και Τέχνη και Ψυχαγωγία. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες που βραβεύονται (στο φετινό διαγωνισμό βραβεύτηκαν 156 φωτογραφίες) συγκεντρώνονται στην έκθεση αυτή η οποία ταξιδεύει κάθε χρόνο σε περισσότερες από 50 χώρες (100 πόλεις) και την οποία επισκέπτονται πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί επίσης σχετικό λεύκωμα, σε έξι γλώσσες, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις βραβευμένες φωτογραφίες της χρονιάς.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η Εκπρόσωπος του World Press Photo Foundation και Επιμελήτρια

της Έκθεσης Κυρία Femke van der Valk ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η Έκθεση αυτή δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα ενός Διαγωνισμού αλλά και μια ανασκόπηση των γεγονότων που συνέβησαν ανά τον κόσμο το 2007. Για αυτό το λόγο προσκαλώ όλο τον κόσμο της Κύπρου να επισκεφτεί την Έκθεση ώστε να δει και να αντιληφθεί τις Ειδήσεις και από μια άλλη, διαφορετική οπτική γωνιά».

Το World Press Photo Foundation ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 1955. Βασικός του σκοπός είναι να υποστηρίζει και να προωθεί διεθνώς το έργο των επαγγελματιών φωτογράφων που εργάζονται για τον Τύπο. Στα πλαίσια της προσπάθειας επίτευξης των στόχων του, το WPPh διοργανώνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ετήσιο διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας στον κόσμο, αποτέλεσμα του οποίου είναι η έκθεση World Press Photo.

Το Ίδρυμα Παγκόσμιας Φωτογραφίας Τύπου, πέρα από το γεγονός ότι έχει αναλάβει τη συνολική διεύθυνση του προγράμματος της έκθεσης, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις που σημειώνονται στον τομέα της δημοσιογραφικής φωτογραφίας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες του WPPh. Σεμινάρια και εργαστήρια, ανοιχτά σε φωτογράφους, πρακτορεία φωτογραφίας και επιμελητές εικόνας, διοργανώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Joop Swart Masterclass, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ολλανδία, απευθύνεται σε ταλαντούχους φωτογράφους οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Οι φωτογράφοι δέχονται πρακτικές οδηγίες και επαγγελματικές συμβουλές από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τις δραστηριότητες της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.worldpressphoto.org.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου των Κεντρικών Γραφείων της ΑΗΚ στο Στρόβολο (Αμφιπόλεως 11), θα είναι ανοικτή για το κοινό για τρεις εβδομάδες, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2008, καθημερινά από τις 9:00 μέχρι και τις 21:00 συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων καθώς και της επίσημης αργίας της 1ης Οκτωβρίου.

Τη χορηγία της έκθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναλάβει η Cannon και η ΤΝΤ και στην Κύπρο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και η Πρεσβεία της Ολλανδίας.