You are here

Ανοιχτή πρόσκληση σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στον Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»

14/01/2022 10:56

Την ευκαιρία να αναπτύξουν μοντέλα Βιώσιμων Πράσινων Κτηρίων και Έξυπνων Λιμανιών και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης θα έχουν μαθητές/τριες σχολείων στην Κύπρο, συμμετέχοντας στον Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα». Τον διαγωνισμό υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων EU-CONEXUS ενώ στην Κύπρο τον συντονισμό έχει το Πανεπιστήμιο Frederick ως μέλος του EU-CONEXUS.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες 12-14 και 14-16 ετών και σε εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να δημιουργήσουν ομάδες και να αναπτύξουν ένα μοντέλο Βιώσιμου Πράσινου Κτηρίου ή Έξυπνου Λιμανιού για την πόλη τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά (για την πρώτη ηλικιακή ομάδα) ή προγράμματα όπως Minecraftschools, Roblox, Blocksworld, Growtopia, Lego Worlds, Block Craft 3D κ.λπ. (για τη δεύτερη). Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία που θα βοηθήσει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι εθνικοί νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν διάφορα έπαθλα και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε διεθνή επιτροπή, ενώ οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ηλικιακής κατηγορίας της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα ταξιδέψουν σε μία από τις πόλεις του EU-CONEXUS ή στις Βρυξέλλες.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 31η Ιανουαρίου 2022 και η προθεσμία υποβολής έργου είναι η 11η Μαρτίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://www.eu-conexus.eu/en/introduction/studies/university-to-schools/. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστή της εθνικής κριτικής επιτροπής, στα τηλ. 22394394 (Μαρία Τζούλια Αμερικάνος) και 25730975 (Βασιλική Νικολάου).

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν ως εταίροι το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία) και το University of Zadar (Κροατία) και ως συνεργαζόμενοι εταίροι το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος), το Waterford Institute of Technology (Ιρλανδία) και το University of Rostock (Γερμανία).