You are here

Αντέχει η αγορά ακινήτων της Κύπρου

29/12/2022 11:29
  • Οι παράνομοι κτηματομεσίτες κερδοσκοπούν σε βάρος των αγοραστών και του κράτους

  • Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΣΕΚ

ΠΑΡΑ τις αρνητικές προκλήσεις και τη μείωση των τιμών των ακινήτων στην παγκόσμια αγορά, η αγορά της Κύπρου αντέχει με τις πωλήσεις να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Τα παραπάνω τόνισε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) ο πρόεδρος του Ανδρέας Καουρής, επισημαίνοντας ότι «οι πωλήσεις το πρώτο δεκάμηνο ανήλθαν στις 10781, από 7914 πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ενώ το δεκάμηνο ήταν καλύτερο και από το αντίστοιχο του 2008».

Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το εντεκάμηνο του 2022, ανέρχονται στα 12074, από 9063 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 33%.

Πρόκειται για το καλύτερο εντεκάμηνο από το 2008, όταν οι πωλήσεις έφθασαν τα 14043 τεμάχια είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καουρής.

Στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 21 του Δεκέμβρη, στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και Πανίκος Λεωνίδου, ο κ. Μάριος Χαννίδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο κ. Νεοκλής Νεοκλέους, Α’ Κτηματολογικός Λειτουργός, εκ μέρους του Διευθυντή του Κτηματολογίου και ο κ. Χρίστος Πετσίδης εκ μέρους του ΚΕΒΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΚ τόνισε ότι υπάρχει σταθερά μια ανοδική πορεία στη ζήτηση ακινήτων από αλλοδαπούς, ενώ τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση με τα ενοίκια κατά πρώτο λόγο στη Λεμεσό και δεύτερο στη Λευκωσία και κάλεσε το κράτος να προωθήσει μέτρα για την προσιτή στέγη.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Καουρής έκανε για την άσκηση της παράνομης κτηματομεσιτείας, τονίζοντας ότι ο παράνομοι κτηματομεσίτες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, κερδοσκοπούν σε βάρος των αγοραστών και του κράτους.

Ως Σύνδεσμος, τόνισε ο κ. Καουρής, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Βουλή και όλα τα αρμόδια σώματα, ώστε να βρούμε από κοινού τις λύσεις στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα, που στερεί από το κράτος εκατομμύρια νόμιμα έσοδα και παράλληλα δυσφημίζει την Κύπρο διεθνώς, να τερματιστεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηματομεσίτες και στη λειτουργία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ). Για τα προβλήματα επισήμανε ότι επιβάλλεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που δυσκολεύει το έργο των κτηματομεσιτών. Για τη λειτουργία του ΣΕΚ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη συγκρότηση, τη θητεία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Ειδικά για τον Πρόεδρο του ΣΕΚ υπογράμμισε ότι αυτός πρέπει να εκλέγεται μόνο για δύο θητείες.

Ο Διευθυντής Κτηματολογίου

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής Κτηματολογίου κ. Ελίκκος Ηλία, τον οποίο διάβασε ο Α’ Κτηματολογικός Λειτουργός Νεοκλής Νεοκλέους, υπογράμμισε ότι η επένδυση σε ακίνητα είναι και παραμένει μια ασφαλής επένδυση, έστω και με μειωμένες αποδόσεις λόγω των διαφόρων κρίσεων και είναι σε κάθε δύσκολη συγκυρία, ευκαιρία. Τα τελευταία στατιστικά, αναδεικνύουν μια αύξηση στη ροή των νέων κατατεθειμένων πωλητηρίων εγγράφων της τάξεως του 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και του 26% σε σχέση με το 2019 προ πανδημίας. Η επενδυτική ροή από ξένους επενδυτές στην τρίτη τετραμηνία του έτους 2022, παρουσιάζει μια εκπληκτική αύξηση της τάξεως του 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι υλοποιήθηκε φέτος, ακόμη ένα μεγαλεπήβολο έργο Γενικής Εκτίμησης Ακινήτων σε αξίες 1.1.2021 και πρόσθεσε: Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν προωθηθεί στη Βουλή, σημαντικές αλλαγές που αφορούν το Νομοσχέδιο για τους Εγκλωβισμένους Αγοραστές, με στόχο να τεθεί ένας φραγμός σε αυτή την παθογένεια του συστήματος και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες. Παράλληλα, υλοποιείται ειδική μελέτη για απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, επιταχύνοντας δραστικά τις διαδικασίες.

Το ΚΕΒΕ

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Χρίστος Πετσίδης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της παράνομης Κτηματομεσιτείας, επισημαίνοντας, ότι λόγω της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων, εμφανίστηκαν πολλοί αλεξιπτωτιστές, που παρουσιάζονται ως μεσίτες ακινήτων, αφαιρώντας εργασία από τους νόμιμους κτηματομεσίτες.

Το ΚΕΒΕ, ανάφερε ο κ. Πετσίδης, απευθυνόμενος στους κτηματομεσίτες, σας συστήνει να προβείτε σε μια ενημερωτική εκστρατεία προς τους πολίτες, προβάλλοντας τους επαγγελματίες του κλάδου και καταγγέλλοντας την πειρατεία, είτε από πρόσωπα, είτε από το διαδίκτυο.

Καταλήγοντας ο κ. Πετσίδης υπογράμμισε ότι με τις αλλαγές που τροχοδρομούνται στον τομέα των επενδύσεων και τα διάφορα άλλα μέτρα που λαμβάνονται, ο τομέας των ακινήτων θα συνεχίσει τη θετική πορεία του και αυτό θα ενισχύσει και τις εργασίες των κτηματομεσιτών.