You are here

Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την άνοδο του Trump και του Orbán–Πως φθάσαμε ως εδώ;

05/02/2020 15:11

Τον Δρ.Francis Fukuyama,Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Stanford και συγγραφέα μπεστσέλερς, υποδέχθηκαν οι Phoenix Leaders για πρώτη φορά στην Κύπρο την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου,στο The Club (Λευκωσία).

Σε μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο κεντρικόθέματου τελευταίου του βιβλίου «Ταυτότητα: Το Αίτημα για Αξιοπρέπεια και η Πολιτική της Δυσαρέσκειας», οΔρ.Fukuyamaανέλυσε την έννοια της σύγχρονης ταυτότητας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο πουείχε στις πρόσφατες απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, όπως, μεταξύ άλλων, το Brexit και την άνοδο του Trump, τουOrbánκαι τουDuterte.

Μετά από τον χαιρετισμό του κ. Ανδρέα Χατζηκυριάκου, ΔιευθύνοντοςΣυμβούλου της ΓΝΩΡΑΣύμβουλοι Επικοινωνίας, ο Δρ. Fukuyamaπροχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για την τρέχουσα κατάσταση της Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπημε την άνοδο της διεθνούς μεσαίας τάξης και την βαθιά ριζωμένη πολιτική παράλυση που,κατά τον ίδιο, επικρατεί στο Δυτικό κόσμο.


Στη συζήτηση που ακολούθησε,οι συμμετέχοντεςεπανήλθαν στο θέμα της Κύπρου, εξετάζοντας τη σημασία της πολιτικής ταυτότητας για τη μοντέρνα ιστορία του νησιού και των δύο κοινοτήτων της. Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να διαμορφώσει την ιστορίατης, δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την Ιστορία τηςπου θα μπορούσε να διευκολύνει την ενοποίηση του νησιού, ο  Δρ. Fukuyama απάντησε:

«Η διαμόρφωση της μνήμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που τα σχολεία της χώρας διδάσκουν το μάθημα τηςΙστορίας. Όταν μια κοινωνία είναι μοιρασμένη στα δύο, το πρόβλημα είναι ότι η αφήγηση δεν είναι η ίδια και στις δύο πλευρές της διχοτόμησης. Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα γίνεται κυκλικό: έχετε μια πολωμένη κοινωνία, επομένως δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε μια κοινή αφήγηση της ιστορίας, συνεπώς διατηρείτε την πόλωση».

Στο τέλος της βραδιάς, ο Δρ. Fukuyamaεπεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ηγέτες που δεν θα εκμεταλλεύονται τις διαφωνίες αλλά θα αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενότητας για το σύνολο της κοινωνίας.

⠀⠀
Αυτή η παρουσίαση ήταν η πρώτη από μια Σειρά Συζητήσεων στο TheClub, στο πλαίσιο της οποίας διεθνείς ομιλητές από διάφορους τομείς εξειδίκευσης θα επισκεφτούν στην Κύπρο. Το TheClub έχει φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές όπως,μεταξύ άλλων, τον SirJohnSawers, Πρώην Επικεφαλή της Αγγλικής MI6, τον HermanvanRompuy, Πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου και Πρώην Πρόεδρο του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου, τον καθηγητή VybarrCregan-Reid, τον Nigel Jeremy, ΕπικεφαλήΕκμάθησης και Ανάπτυξης στηνBritishAirways και την JulesChappell, τη νεότερη Βρετανίδα Πρέσβειρα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ PHOENIX LEADERS

Η Phoenix Leaders ιδρύθηκε από τη Valentina Kislaya το 2015 και είναι μια συμβουλευτική εταιρεία εκπαίδευσης για την ανάπτυξη ηγετικών και διοικητικών ικανοτήτων.Η Phoenix Leaders είναι υπέρμαχος μιας νοοτροπίας ανάπτυξης και ενστερνίζεται την αλλαγή που σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά. Η ομάδα δοκιμάζει το ηγετικό στιλ υφιστάμενων και μελλοντικών ηγετών και αναπτύσσει τις ικανότητες και το πνευματικό σθένος που χρειάζονται για να πετύχουν στους γρήγορους ρυθμούς του σήμερα.Κέντρο της προσέγγισής τους είναι η πεποίθηση ότι για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που επωμίζεται ένας σύγχρονος ηγέτης, πρέπει να εξελίσσει και να ανανεώνει τις σκέψεις του συνεχώς, βγαίνοντας κάθε φορά πιο δυνατός και πιο ικανός.

ΛΕΣΧΗ ΜΕΛΩΝ

Με σεβασμό στο όραμα ενός σύγχρονου ηγέτη, η Phoenix Leaders εγκαινίασετη λέσχη μελών στις 20 Φεβρουαρίου 2018. Η Λέσχη Μελών της Phoenix Leaders είναι ένας συναρπαστικός εργασιακός χώρος, όπου τα μέλη μπορούν να διεξάγουν τις εργασίες τους με έναν δυναμικό και ευέλικτο τρόπο.Η Λέσχη παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης σε ομοϊδεάτες και επίδοξους επαγγελματίες, στηρίζοντας τη διαδραστική και πνευματική πλευρά της διοίκησης με τακτικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας, σε ένα ιστορικό κτήριο, το οποίο προοριζόταν για κατεδάφιση, αλλά ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης της Phoenix Leaders για εξαιρετική ποιότητα και διαχρονική ανανέωση.Τα σεμινάρια της Phoenix Leaders επικεντρώνονται στον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα, δημιουργώντας μια συναίσθηση και μια ευέλικτη νοοτροπία που επιτρέπει στους πελάτες να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται συνεχώς.