You are here

Απόφαση της Συγκλήτου Παν. Frederick: Με φυσική παρουσία και προσκόμιση Safe Pass η διδασκαλία το χειμερινό εξάμηνο 2021-22

15/09/2021 14:05

Επικουρική ενσωμάτωση πρακτικών μεικτής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τις υβριδικές αίθουσες του Πανεπιστημίου

Με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Frederick, κατά τη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισε ότι το χειμερινό εξάμηνο 2021, σε ό,τι αφορά στα συμβατικά προγράμματα σπουδών, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων. Φοιτητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω ψηφιακών εργαλείων και των υβριδικών αιθουσών διδασκαλίας του Πανεπιστημίου. Η ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία πρακτικών μεικτής εκπαίδευσης σκοπό έχει να παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία σε σχέση με τα ευμετάβλητα επιδημιολογικά δεδομένα και την απαραίτητη στήριξη στα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου. Στην απόφαση της Συγκλήτου σημειώνεται ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας λειτουργούν επικουρικά ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και πάντα εντός των αποφάσεων του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας.

Για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού COVID “SafePass”, σύμφωνα με τις οδηγίες των περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων, καθώς και των αναφερόμενων σε αυτά κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Το Πανεπιστήμιο έχει υιοθετήσει την πρόνοια του διατάγματος του Υπουργού Υγείας για πληρότητα των αιθουσών διδασκαλίας με μέγιστο τα δύο τρίτα (2/3) της χωρητικότητάς τους και προχωρεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά στις αίθουσες διδασκαλίας και στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Πανεπιστημίου έχει ήδη επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας και θα ενημερώσει σχετικά την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σε σχέση με τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι οι τελικές εξετάσεις θα γίνονται κανονικά με φυσική παρουσία, όπως προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, εκτός αν οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων ορίσουν διαφορετικά.

Έχει αποφασιστεί, επίσης, η στήριξη και προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος με ειδικές δράσεις και η δημιουργία μονάδων δειγματοληψίας (rapid test) σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής θα εκπονήσουν σχετικό πρόγραμμα με άμεση εφαρμογή και εκτέλεση.

Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αποφάσεις των αρμοδίων φορέων του κράτους και θα αναπροσαρμόζει και επικαιροποιεί, όπου αυτό απαιτείται ή/και επιβάλλεται, τις όποιες σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα μέτρα ασφάλειας και υγείας.