You are here

Απογειώθηκαν επικίνδυνα τα αεροπορικά ναύλα προς Ελλάδα

15/02/2019 13:41

Αξιώνουμε από την πολιτεία να παρέμβει για να επιλυθεί τάχιστα ένα καυτό πρόβλημα, η διαιώνιση του οποίου υπονομεύει τα  ευρύτερα κοινωνικά κι εθνικά συμφέροντα.

Tο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την λύπη του για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών ναύλων στους Ελληνικούς προορισμούς. Η απουσία  υγιούς ανταγωνισμού  στον  τομέα των αερομεταφορών μεταξύ  Κύπρου  - Ελλάδας, μετά το λουκέτο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλεί σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία δυστυχώς η Πολιτεία αδιαφορεί να επιλύσει.   

Διαπιστώνουμε με πολλή θλίψη, ότι τους αρχικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για χαμηλά ναύλα, [την εποχή του κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών] διαδέχεται τώρα η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών που δυσκολεύονται  οικονομικά να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα.  

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται στο έπακρο την μεγάλη ανάγκη των Κυπρίων να ταξιδεύουν στην Ελλάδα αλλά και των Ελλαδιτών προς την Κύπρο, χρεώνοντας πανάκριβα ναύλα αλλά και τσουχτερές τιμές στις αποσκευές. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα  για τους  εργαζόμενους και  τους χιλιάδες Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, αλλά και των χιλιάδων Ελλαδιτών που φοιτούν σε Κυπριακά πανεπιστήμια. 

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που φοιτητές  ταλαιπωρούνται ταξιδεύοντας   από την Λάρνακα στην Β. Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά  στα απρόσιτα ναύλα  προς Θεσσαλονίκη.  Το Ινστιτούτο  Ελληνικού  Πολιτισμού  καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών, το υφυπουργείο Τουρισμού,  τη Βουλή, την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού  και όλους τους  άλλους αρμόδιους φορείς,  να ενεργήσουν με  ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει την κοινωνία και υπονομεύει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου. 

Πέραν τούτου, επιβάλλεται όπως  οι κρατικές πολιτικές που αφορούν στην αεροπορική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας,  σχεδιάζονται κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα ευρύτερα εθνικά συμφέροντα.

Με την ευκαιρία, προσδοκούμεν ότι θα καρποφορήσει σύντομα η προσπάθεια για ακτοπλοική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας η οποία θα εξυπηρετήσει τα ζωτικά κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και εθνικά συμφέροντα, ενώ  παράλληλα θα επενεργήσει ως γέφυρα της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη με πολλαπλό όφελος για τον τόπο.