You are here

Άρχισε το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair 2022”

15/04/2022 12:04
  • Οι αυριανοί επιστήμονες είναι το μέλλον μας!

Την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair” του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) κήρυξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, στην παρουσία του Αντιδημάρχου Αγλαντζιάς, κ. Μάριου Χειρίδη και εκπροσώπων του Συνδέσμου Φίλων του ΙΚυ.

Στόχος του Φεστιβάλ Επιστήμης, το οποίο πραγματοποιείται στις 15 και 16 Απριλίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς, με τη συμμετοχή μαθητών από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, είναι να αναδείξει την Επιστήμη και την Τεχνολογία μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους.

Για ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ, το οποίο υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στον μαγικό κόσμο της επιστήμης, με οδηγό τους νέους, έκανε λόγο ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος. Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, στη συνέχεια κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρα τους και να αναπτύσσουν πρωτοποριακές ιδέες, χαράσσοντας νέους δρόμους και προκαλώντας εξελίξεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τη σημασία του θεσμού εξήρε εκ μέρους του Δημάρχου Αγλαντζιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Μάριος Χειρίδης, υποδεικνύοντας ότι στόχος του Φεστιβάλ Επιστήμης είναι η ενθάρρυνση των νέων σε επιστημονικούς τομείς, καθώς και η έμπρακτη στήριξη στην επόμενη γενιά επιστημόνων της Κύπρου. Παράλληλα ανέφερε ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Σκαλί, στο πλαίσιο της δέσμευσης για αναζωογόνηση του ιστορικού πυρήνα της Αγλαντζιάς.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Μιχάλης Γιάγκου, ανέφερε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, το γεγονός ότι δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να ασχοληθούν με την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης. Μάλιστα έκανε λόγο για ρεκόρ συμμετοχών, τονίζοντας ότι η φετινή διοργάνωση, η οποία έχει καταστεί πλέον θεσμός, επανέρχεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με ακόμα περισσότερες δράσεις.

Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για τη δημιουργία κουλτούρας για έρευνα και τεχνολογία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς. Ο Σύνδεσμος, είπε ο κ. Καρεκλάς, πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίζει να στηρίζει ενέργειες όπως αυτή, που στόχο έχουν να φέρουν τους νέους κοντά στην επιστήμη.

Το “sCYence Fair2022”, το οποίο είναι ανοικτό για το κοινό,  περιλαμβάνει ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες, εργαστήρια και παρουσιάσεις πρωτότυπων πειραμάτων από μαθητές, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης διαλέξεων και ομιλιών από καταξιωμένους επιστήμονες και ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο του “sCYence Fair 2022”, το Ινστιτούτο Κύπρου φιλοξενεί και το 13ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο SEMEP UNESCO με θέμα: Μέθοδοι έρευνας στην οικολογία για καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία STEM και την ρομποτική, που έχουν ως στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης, που αναδεικνύει ότι «Οι αυριανοί επιστήμονες είναι το μέλλον μας», συμμετέχουν σχολικές ομάδες από μαθητές 9 έως 18 χρόνων, με το κάθε σχολείο να έχει μάλιστα τη δυνατότητα να συμμετάσχει, με περισσότερες από μια, επιστημονικές ομάδες.

Το “sCYence Fair 2022” συνδιοργανώνεται με το Δήμο Αγλαντζιάς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου.