You are here

Αθρόα συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick και η ΕΛΕΣΥΠ στην Αθήνα

27/01/2023 14:09

Περισσότεροι από 180 σύμβουλοι σταδιοδρομίας παρακολούθησαν το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Προσανατολισμός στην κοινωνία: Ο ρόλος της συμβουλευτικής, το προφίλ και τα εργαλεία του συμβούλου σταδιοδρομίας», που συνδιοργάνωσαν η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick και η Ελληνική Εταιρεία Επαγγελματικής Συμβουλευτικής (ΕΛΕΣΥΠ). Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί ετήσιο θεσμό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιανουαρίου με αθρόα συμμετοχή, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του ιού Covid-19.

Μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχαν στο Συνέδριο και παρουσίασαν τα ερευνητικά τους ευρήματα σε εργασίες με πολλαπλά θέματα όπως «Συμβουλευτική για οικογένειες με ασθενείς με χρόνια ψυχικά νοσήματα», «Ο ρόλος της μη-τυπικής εκπαίδευσης για την εγκυμοσύνη» και «Συμβουλευτική οικογενειών για τον αντίκτυπο της πανδημίας σε γονείς και παιδιά» μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick παρουσίασε ένα μέρος του -υπό εξέλιξη- έργου της με θέμα «Δημιουργικότητα για την Ανθεκτικότητα: Ναι, στην Τέχνη: Διερεύνηση της επίδρασης των περιοριστικών μέτρων Covid-19 στην ψυχική ευημερία των εφήβων και βέλτιστες πρακτικές για σχολικούς συμβούλους για την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητα των νέων». Σε στενή συνεργασία με την πλατφόρμα «SanataEvet» («Yes to Art») του Tamer Levent στην Κωνσταντινούπολη, οι συνεργάτες της Ερευνητικής Μονάδας, Tamer Levent και Asli Nisanci, παρουσίασαν ένα 3ωρο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου εισήγαγαν το δημιουργικό δράμα ως μια καινοτόμο προσέγγιση για τη βελτίωση όχι μόνο της αυτογνωσίας των συμβουλευομένων αλλά και της αυτο-αποτελεσματικότητας των συμβούλων.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ίδια η εργασία είναι μια διαδικασία τέχνης», αναφέρει η Δρ Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών και επικεφαλής ερευνήτρια της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας. «Οι επαγγελματικές επιλογές των νέων μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Οι επαγγελματικοί και σχολικοί σύμβουλοι μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αντιστοιχίζοντας τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους με τη μελλοντική τους σταδιοδρομία ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Σε αυτό το ταξίδι, οι σύμβουλοι προσφέρουν στους/στις νέους/ες τις γνώσεις και την υποστήριξή τους για να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την προσαρμοστικότητά τους. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στους/στις συμβούλους τα απαραίτητα εργαλεία για να το πετύχουν.»

Η συνεργασία μεταξύ της Ερευνητικής Μονάδας Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick και της πλατφόρμας «SanataEvet» είναι καινοτόμος στην εφαρμογή τεχνικών δημιουργικού δράματος στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση ως μια δυναμική, βιωματική μέθοδος. Σηματοδοτεί επίσης μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων, Ελληνοκύπριων και Τούρκων ερευνητών και θεατρικών καλλιτεχνών για την προώθηση καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση της ειρήνης μεταξύ των τριών χωρών.