You are here

Αξιοποίηση ΑΠΕ - Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων

13/07/2018 16:07

Συμφωνία συνεργασίας Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Μία σημαντική συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρικού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με αντικείμενο την κοινή αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπεγράφη την Παρασκευή 13 Ιουλίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (IAK), από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ κ. Ανδρέα Μαραγκό.

Η συμφωνία που προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας, αφορά τεμάχια της ΙΑΚ συνολικής έκτασης 1928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της ΙΑΚ και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50MW.

Το νέο έργο αποτελεί έκφραση της στρατηγικής προσήλωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΑΗΚ και η ΙΑΚ προσδοκούν ότι από το έργο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος.