You are here

Αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης δανείων εφαρμόζουν οι τράπεζες της ευρωζώνης

27/08/2008 13:50
Ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου 2008 η τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις εξελίξεις στην καταναλωτική πίστη στις χώρες της ευρωζώνης. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, το οποίο αποστέλλεται σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, αποσπά πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην προσφορά και τη ζήτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων καθώς και στις πολιτικές χρηματοδότησης που ακολουθούν. Επιπλέον, αντλείται πληροφόρηση για θέματα σχετικά με τα δανειοδοτικά κριτήρια και τους όρους και προϋποθέσεις δανειοδότησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και ιδιώτες.

Το β’ τρίμηνο του 2008 τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη ευρωζώνη εξακολούθησαν να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων. Για τα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου εφάρμοσαν αυστηρότερα δανειοδοτικά κριτήρια σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των προσδοκιών που επικρατούν σε σχέση με την γενική οικονομική δραστηριότητα και την αγορά ακινήτων. Η υιοθέτηση πιο αυστηρών όρων και προϋποθέσεων κατά τη διαδικασία έγκρισης στεγαστικών δανείων εφαρμόστηκε μέσω της αύξησης του περιθωρίου που επιβαρύνει το επιτόκιο βάσης, της σμίκρυνσης της χρονικής διάρκειας των νέων στεγαστικών δανείων και της αυστηρότερης χρήσης του δείκτη «ύψος δανείου προς αξία ακινήτου». Η ζήτηση για δάνεια αγοράς κατοικίας παρουσιάστηκε μειωμένη λόγω της χειροτέρευσης των προσδοκιών για την αγορά ακινήτων και της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τέλος, για το γ’ τρίμηνο του 2008 οι τράπεζες που συμμετείχαν ανέφεραν ότι αναμένουν τα δανειοδοτικά κριτήρια που θα εφαρμόσουν να παραμείνουν αυστηρά και ότι η ζήτηση στεγαστικών δανείων θα μειωθεί περαιτέρω.

Όσο αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, παρουσιάστηκε αύξηση στο ποσοστό των τραπεζών που δήλωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρότερα δανειοδοτικά κριτήρια σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου τριμήνου. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τις προσδοκίες για την γενική οικονομική δραστηριότητα, την πιστοληπτική ικανότητα των καταναλωτών και τις εξασφαλίσεις. Εφαρμόστηκαν πιο αυστηροί όροι και προϋποθέσεις κατά τη διαδικασία έγκρισης καταναλωτικών δανείων, κυρίως μέσω της αύξησης του περιθωρίου που επιβαρύνει το επιτόκιο βάσης, των απαραίτητων εξασφαλίσεων και του χρόνου αποπληρωμής. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρουσιάστηκε μειωμένη κυρίως λόγω της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τέλος, για το γ’ τρίμηνο του 2008 οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μείωση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων, ενώ δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές στα δανειοδοτικά κριτήρια που θα εφαρμόσουν.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της έρευνας για τον τραπεζικό δανεισμό στις χώρες της ευρωζώνης για το β’ τρίμηνο του 2008, έδειξαν ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρότερα δανειοδοτικά κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις κατά τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ζήτηση δανείων παρουσίασε περαιτέρω μείωση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το τρίτο γ’ τρίμηνο του 2008.