You are here

CIFA: Σε επίπεδο ρεκόρ τα περιουσιακά στοιχεία των Επενδυτικών Ταμείων

22/06/2021 11:38

Έφτασαν στα €9.8 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 

Την αισιοδοξία ότι η ενίσχυση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο κατά το 2021 θα είναι έντονη, εκφράζει  ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (Cyprus Investment Funds Association-CIFA), με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021  τα υπό διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ), έφτασαν στα €9.8 δισ. το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο μέχρι σήμερα, καταγράφοντας σημαντική τριμηνιαία άνοδο της τάξης του 14%.

«Κατά το 2020 και υπό συνθήκες πανδημίας, ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων δοκιμάστηκε και στην Κύπρο, όπως και διεθνώς, και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός. Ήμασταν αισιόδοξοι ότι με την σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα θα εντεινόταν και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται στην πράξη», σχολίασε ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης.  

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως από το σύνολο των 166 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 123 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς με τις εγχώριες επενδύσεις τους να αντιστοιχούν σε €2.2 δισ. (22.8% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Το 54% των επενδύσεων στην Κύπρο αφορά επενδύσεις σε Ιδιωτικό Μετοχικό Κεφάλαιο, ενώ οι επενδύσεις σε Ακίνητα αποτελούν το 14%.

Ο CIFA, σε συνεργασία με τον Invest Cyprus κι άλλους φορείς, εντατικοποιεί τις προωθητικές ενέργειες για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως προορισμού για Επενδυτικά Ταμεία. Η πρόσφατη εξέλιξη να τεθεί υπό διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τον τρόπο εκτέλεσης λειτουργιών διοίκησης ΟΣΕ, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και ο CIFA αισιοδοξεί ότι τους επόμενους μήνες θα οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέλιξη η οποία θα ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο του τομέα.

Εκ μέρους: Cyprus Investment Funds Association