You are here

Cyprus Forum Cities: Για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων της Κύπρου

10/03/2023 09:03
  • Το μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, 7-8 Απριλίου 2023

To πρώτο Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση, το Cyprus Forum Cities, πραγματοποιείται στις 7-8 Απριλίου 2023, στη Λεμεσό, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου σχεδίου για την ανάπτυξη των πόλεων και κοινοτήτων της Κύπρου. Το Oxygono σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ συγκεντρώνει ειδικούς και επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις διαστάσεις που συνθέτουν την αστική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης στρατηγικής, της εκπαίδευσης για την αειφορία και της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών.

Μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης στις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η τοπική αυτοδιοίκηση, το Cyprus Forum Cities θα συσσωρεύσει μια ποικιλόμορφη Ευρωπαϊκή και Κυπριακή εμπειρογνωμοσύνη σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη κινητικότητα, ενέργεια και περιβάλλον, αειφόρος τουρισμός, η ναυτιλιακή και γαλάζια ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Λευτέρης Περικλής έχουν προσκληθεί για να σκιαγραφήσουν τον θεσμικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των συν-διοργανωτών, ο ιδρυτής του Cyprus Forum, Νικόλας Κυριακίδης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης θα ιχνογραφήσουν τους στόχους του συνεδρίου προς τη διαμόρφωση μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και τις ανάγκες των πολιτών.

Η οικοδόμηση της Ευρώπης μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του συνεδρίου, με προσκεκλημένους ομιλητές μεταξύ άλλων Ευρωπαίων και Κύπριων Εμπειρογνωμόνων και διαμορφωτών πολιτικής, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Vasco Alves Cordeiro, τον Πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Leendert Verbeek και τον Διευθυντή του Γραφείου Αποστολών της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Patrick Child.

Ένα κράμα από εμπειρογνώμονες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα αναλύσουν στο συνέδριο την έννοια της κυκλικής οικονομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πάνελ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Έλενα Στυλιανοπούλου, Πρώτη Λειτουργός Περιβάλλοντος, η Yordanka Asenova Fandakova, Δήμαρχος της Σόφιας, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Δήμαρχος Αγλαντζιάς, η Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια της Ideopsis (Συμβούλων περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής) και ο Δημήτριος Μιχαηλίδης, Συνιδρυτής της υπεραγοράς Agno Zero Waste Grocery. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θεόδωρος Ζαχαριάδης Καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Άρρηκτα συνδεδεμένο θέμα αποτελεί η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, θέμα για το οποίο έχουν προσκληθεί να πραγματευθούν οι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας, Έύη Αναγιωτού, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, ο Βύρων Ιωάννου, Πανεπιστημίο Frederick, ο Νεόφυτος Ιωάννου, Nextbike Cyprus, ο Αλέξανδρος Τσιαττίνης, Mic Hub και ο Νίκολαος Φελεσσάκης, Intennet, με συντονιστή τον Ιάσωνα Σενέκκη, CERIDES.

Η Μαρίνα Κυριάκου, Ειδική σε θέματα Αστικού Σχεδιασμού, του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, θα συντονίσει το πάνελ για την Ενέργεια και το Περιβάλλον με προσκεκλημένους τους: Παντελή Γεωργίου, Δήμαρχο Ύψωνα, Δέσποινα Σεργίδη, Ινστιτούτο Κύπρου, Γιώργο Παρτασίδη, Υπουργείο Ενέργειας, Nέστορα Φυλακτού, Ινστιτούτο Κύπρου, και Θεόδουλο Μεσημέρη, Τμήμα Περιβάλλοντος,.

Την απόλυτα συναφή θεματική για τις προοπτικές και προκλήσεις στη Ναυτιλία και τη Γαλάζια Οικονομία στην Κύπρο θα συντονίσει ο  Άγγελος Μενελάου, Πανεπιστήμιο Frederick με προσκεκλημένους τους Eugen Adami, CyFOS, και εκπρόσωπους της Μαρίνα Λεμεσού, Αγία Νάπας και Λάρνακας.

Το συνέδριο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια ανασκόπηση περί θεμάτων εκπαίδευσης στην αειφορία με συντονιστή τον Σωτήρη Θεμιστοκλέους, CSI, και προσκεκλημένους τον Πρόεδρο του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού, και τον Φαίδωνα Φαίδωνος, Δήμαρχο Πάφου.

Επιπλέον, απαραίτητη η συζήτηση για τον αειφόρο τουρισμό με τους Θεόδωρο Πυρίλλη, Δήμαρχο Παραλιμνίου, Ειρήνη Λουκαϊδη, Grow Sustainability Consulting, Σωτηρούλα Λιασίδου, ΤΕΠΑΚ και συντονίστρια τη Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου, Οργανισμό Τουρισμού Λεμεσού.

Θα ακολουθήσει εργαστήρι για την ψηφιακή διδυμοποίηση από το CYENS. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας συμμετοχικής δημοκρατίας  Localwatch από τον Στέφανο Λουκόπουλο.

Καθώς στόχος του συνεδρίου είναι η συμβολή στη διαμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης του μέλλοντος, μέσω της απαραίτητης θεμελίωσης συνεργειών μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, θα υπάρχει ευκαιρία δικτύωσης των συμμετεχόντων με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη βιώσιμων προγραμμάτων προς όφελος των πολιτών.

Κρατήστε τη θέση σας: https://cities2023.cyprusforum.cy/save-your-seat/.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://cities2023.cyprusforum.cy/.