You are here

Cyprus Seeds Innovation Showcase: H ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του Cyprus Seeds

20/10/2020 08:51
  • Οι έξι ομάδες του Cyprus Seeds ενέπνευσαν το κοινό με τα καινοτόμα έργα τους στο 1ο Innovation Showcase.

Στις 16 Οκτωβρίου, το Cyprus Seeds, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας, γιόρτασε την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής του χρονιάς! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι 6 ομάδες του πρώτου κύκλου παρουσίασαν τις τεχνολογικές καινοτομίες σε μια μικρή ομάδα ενδιαφερομένων από το κυπριακό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, εκπροσώπων πανεπιστημίων και επιχειρήσεων αλλά και επενδυτών.

Η Έκθεση Καινοτομίας (Innovation Showcase) έδωσε στις oμάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους για πρώτη φορά στο κοινό και σε πιθανούς επενδυτές από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου (Cyprus Institute) που υποστήριξε το Cyprus Seeds αρκετές φορές φέτος φιλοξενώντας μερικά από τα εκπαίδευτικά του προγράμματα και εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κοκκίνος επαίνεσε το Cyprus Seeds για το μοναδικό του έργο και σημείωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία, μέσω χρηματοδότησης (matching funds). Ο Δρ Κώστας Μαρκίδης, Καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο London Business School μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τη χρήση της επιχειρηματικότητας για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. Η ομάδα του έργου AID4ALL που κέρδισε τον εθνικό και ευρωπαϊκό διαγωνισμό Junior Achievement προσκλήθηκε επίσης στην εκδήλωση για να παρουσιάσει την καινοτομία της, και μέσω αυτής της παρουσίασης είχαν καταφέρει να δείξουν στο κοινό τις πραγματικές δυνατότητες του κυπριακού ταλέντου. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα εμπνευσμένο μήνυμα για ένα πολύ πιο αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο μέλλον για τους Κύπριους ταλαντούχους ερευνητές και τη κοινότητα συνολικά. Ο Υπουργός Εξωτερικών συγχαίρει τους υποστηρικτές του Cyprus Seeds και ανακοίνωσε το βραβείο των 10.000 € για τους 2019/20 Grantees, καθώς καλωσόρισε τους νέες ομάδες (2020/21 Grantees) που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στον Δεύτερο Κύκλο Χρηματοδότησης του προγράμματος.

Το Cyprus Seeds έχει ως αποστολή να βοηθήσει στην εμπορευματοποίηση καινοτόμων ακαδημαϊκών ερευνών που πραγματοποιούνται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα στην Κύπρο, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες δραστηριότητες που καλύπτουν το στάδιο pre-seed, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων, καθοδήγησης υψηλής ποιότητας, στοχευμένων δεξιοτήτων κατάρτισης και πολλέςευκαιρίες δικτύωσης.

Τον Μάρτιο του 2020, η Cyprus Seeds ανακοίνωσε την νέα πρόσκληση για έναν δεύτερο κύκλο και έλαβε 54 αιτήσεις από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο. Μετά από μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, ανακοινώθηκαν οι 5 νέες ομάδες που θα συμμετάσχουν στον 2ο κύκλο του προγράμματος 2020/21. Πιο συγκεκριμένα, δύο (2) ομάδες προέρχονται από τον τομέα Υγείας / Βιοϊατρικής Μηχανικής, μία (1) ομάδα από τον τομέα της Πληροφορική, μία (1) ομάδα από τον τομέα Επιστήμης Τεχνών και Κληρονομιάς (Arts & Heritage) και μία (1) ομάδα από τον τομέα Γεωργίας. Δύο (2) από αυτά τα έργα προέρχονται από το Ινστιτούτο Κύπρου, ένα (1) είναι από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα (1) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ένα (1) από το Κέντρο RISE. Ο νέος κύκλος 12M θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020.