You are here

Δεκάδες κορίτσια γνώρισαν τον συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Frederick

23/05/2022 14:37

Μια μέρα αφιερωμένη στους τομείς STEM - Θετικές Επιστήμες (Science), Τεχνολογία (Technology), Μηχανική (Engineering) και Μαθηματικά (Mathematics) - είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερα από 70 κορίτσια 9-12 ετών το Σάββατο 14 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Η Μέρα STEM περιλάμβανε εργαστήρια Ρομποτικής, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής και Δημιουργικής Ανάγνωσης, που σχεδιάστηκαν ειδικά για κορίτσια, με στόχο να τα φέρουν σε άμεση επαφή με τους τομείς αυτούς, στους οποίους παραδοσιακά υποεκπροσωπούνται οι γυναίκες. Τα κορίτσια πειραματίστηκαν στα εργαστήρια της Φαρμακευτικής και έφτιαξαν τη δική τους lava lamb, προγραμμάτισαν ρομποτικά οχήματα, εξερεύνησαν τη μακέτα ενός διώροφου κτηρίου, οδήγησαν τις φιγούρες τους σε πίστες που σχεδίασαν στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και γνώρισαν ατρόμητες γυναίκες όπως η Μαρί Κιουρί και η Αμέλια Έρχαρντ.

Παράλληλα, οι γονείς των κοριτσιών είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια, στα οποία ανακάλυψαν τρόπους, εργαλεία και μεθόδους για να εμψυχώνουν τα παιδιά τους και να τα μεγαλώνουν χωρίς στερεότυπα φύλου.

Η Μέρα STEM εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick με τίτλο “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”, στόχος της οποίας είναι η αύξηση της συμμετοχής των κοριτσιών και γυναικών στη Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Η εκστρατεία αποσκοπεί επίσης στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση των στερεοτύπων σε σχέση με την επιλογή σπουδών και καριέρας από τα κορίτσια και τις γυναίκες, αφού πολλά κορίτσια ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να περιορίζονται από διακρίσεις, προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες που επηρεάζουν τις επιλογές τους.

Αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα που βλέπουμε τα κορίτσια και τους γονείς τους να ανταποκρίνονται μαζικά και με ενθουσιασμό στις πρωτοβουλίες μας όπως τη Μέρα STEM, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και αναμένουμε ότι θα επαναληφθεί σύντομα και θα καταστεί θεσμός. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και μας εμπνέει να συνεχίσουμε τη δράση μας στο κρίσιμο αυτό πεδίο. Η ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στη Στρατηγική του Πανεπιστημίου, άλλωστε, έχει ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη δέσμευσή μας σε σχέση με τον Στόχο της Ισότητας των Φύλων.»

Μετά την επιτυχή διοργάνωση της Μέρας STEM, το Πανεπιστήμιο Frederick ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σειρά βιωματικών εργαστηρίων για νεαρά κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα  έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να κατασκευάσουν, και να λύσουν προβλήματα, ώστε να αναπτύξουν γνήσιο ενδιαφέρον για τους τομείς STEM και να τους συμπεριλάβουν στις επιλογές τους για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία. Πέρα από τα εργαστήρια, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε σχετικούς οργανισμούς και γνωριμία / συζήτηση με γυναίκες που διαπρέπουν στους τομείς αυτούς και που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια αυτά. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και η διαδικασία εγγραφής στα εργαστήρια θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/.