You are here

Διαδικτυακό συνέδριο από το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία SOSCIEATH του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

28/04/2021 11:32

«Ο ρόλος των αφηγήσεων ζωής»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο «Ο ρόλος των «αφηγήσεων ζωής» στην επαγγελματική ταυτότητα του καλλιτέχνη-εκπαιδευτικού και στη διδασκαλία της εικαστικής αγωγής στο σύγχρονο σχολείο», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο  συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (ΟΕΕ) «Εικαστικές Τέχνες στην Κοινωνία και την Εκπαίδευση» της Παιδαγωγικής Εταιρείας Κύπρου και την ερευνητική μονάδα Πολιτισμικών Σπουδών και Σύγχρονης Τέχνης (CSCALAB) του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) (SOCIEATH). Το συνέδριο παρακολούθησαν 150 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, εικαστικοί παιδαγωγοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες-εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εικαστική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, ούτως ώστε να συζητήσουν τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι εικαστικές τέχνες εμπλουτίζουν και εμπλουτίζονται από τη ζωή τους και αποτελούν δημιουργικά εναύσματα για οικοδόμηση εμπειριών και βιωματικών δράσεων. Το συνέδριο εστίασε στη μεθοδολογία της αφηγηματικής ή βιογραφικής προσέγγισης και στον τρόπο με τον οποίο η προσέγγιση αυτή, όταν αναπτύσσεται με συνειδητότητα, ενισχύει την προσωπική και επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των μαθητών/ μαθητριών τους.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηυθύναν οι συντονίστριες της ΟΕΕ «Εικαστικές Τέχνες στην Κοινωνία και την Εκπαίδευση», Δρ. Τερέζα Μαρκίδου (Εικαστική Παιδαγωγός, Εκπαιδευτικός και Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΕΠΚ) και Δρ. Νικολέτα Αυγουστή (Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών, Λειτουργός Αναλυτικών Προγραμμάτων ΠΙΚ, Σύμβουλος Τέχνης ΥΠΠΑΝ, Εικαστικός). Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε η Δρ. Έλενα Στυλιανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωπος του Κέντρου SOSCIEATH.

Το συνέδριο περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάστηκαν δύο κύριες ομιλίες, η πρώτη από τον Δρ. Παναγιώτη Δαφιώτη, από το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διδάσκοντες Καλλιτέχνες: Προς μια σύνθεση ταυτοτήτων και μεθόδων». Η δεύτερη ομιλία από την Δρ. Σοφία Χατζήπαπα-Gee, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών του ΕΠΚ είχε τον πρωτότυπο τίτλο παρμένο από γνωστή ρύση του σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι «Το μαργαριτάρι είναι η αυτοβιογραφία του στρειδιού» .

Στα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν, οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν μεταξύ άλλων,  τη σημασία και τρόπους αξιοποίησης έργων σύγχρονης τέχνης  στην αναπαράσταση αξιών όπως η δικαιοσύνη, στην ανάπτυξη κριτικής ενσυναίσθησης και συνειδητότητας μέσα από την προσωπική εικαστική παραγωγή, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κατά τη διδασκαλία της τέχνης, και στη σύνδεση της τέχνης με τη δημιουργική γραφή σε μια μετά-Covid 19 εποχή. Εμψυχώτριες των εργαστηρίων ήταν οι Δρ. Τερέζα Μαρκίδου, Δρ. Νικολέτα Αυγουστή, κα. Αργυρώ Παπουτσή και κα. Βάλια Ματσεντίδου.

Σημειώνεται ότι όσοι/ες ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως μέλη στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος «Εικαστικές Τέχνες στην Κοινωνία και την Εκπαίδευση» της Παιδαγωγικής Εταιρείας Κύπρου μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και email) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Για επιπλέον ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της ερευνητικής μονάδας Πολιτισμικών Σπουδών και Σύγχρονης Τέχνης (CSCALAB) οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://www.cscalab.euc.ac.cy/

ενώ για τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας SOSCIEATH του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://soscieath.euc.ac.cy/.