You are here

Διάλεξη του Καθηγητή Luiz Moutinho στο ΤΕΠΑΚ για το μέλλον της Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας Μάρκετινγκ

07/12/2021 14:41

Το Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ εγκαινίασε τη Σειρά Δημοσίων Διαλέξεων από Διακεκριμένους Ομιλητές με τον Καθηγητή Luiz Moutinho των University of Suffolk, The Marketing School, Portugal και University of South Pacific.  Η πρωτοβουλία αυτή, στοχεύει τόσο στη διάχυση επιστημονικής γνώσης και καινοτόμων ιδεών, όσο και στην αλληλεπίδραση των διακεκριμένων ομιλητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους επιχειρηματίες και τα στελέχη εταιριών και φορέων της Κύπρου.

Ο Καθηγητής Luiz Moutinho, στη διάλεξη του με θέμα το μέλλον της Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας Μάρκετινγκ, παρουσίασε τεχνολογικές εξελίξεις όπως την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα (VR &AR) οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της Διαφήμισης. Ανέλυσε τις προκλήσεις που δημιουργούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες στους διαφημιστές και διαφημιζόμενους.

Μίλησε κυρίως για την Εσχατολογία της Διαφήμισης και αποδόμησε την κρατούσα άποψη για τη διαφήμιση ότι: « 1. δεν υπάρχει ολοκληρωμένη επικοινωνία, εξ αιτίας των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα MeMedia, Liquid Media, Wearable Media κλπ, 2. επείγει να ξανασκεφτούμε το μάρκετινγκ, να το θέσουμε στην ιδεολογική βάση της συν-δημιουργίας αξίας και νοήματος και να το προσανατολίσουμε στην πελατοκεντρική και 3. είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τον τρόπο που ο ενδυναμωμένος καταναλωτής χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αποφεύγει το διαφημιστικό μονόλογο των εταιρειών, ειδικά όταν δεν εμπιστεύεται την πηγή του μηνύματος και αποζητά την αλληλεπίδραση με προσωποποιημένο οπτικό περιεχόμενο που έχει νόημα».

Τόνισε επίσης, την ανάγκη του συντονισμού των εταιριών με τις τάσεις των αγορών και την ανάγκη των καταναλωτών να επιλέγουν τον τόπο και τον χρόνο της έκθεσής τους στις επιχειρησιακές επικοινωνίες, να ελέγχουν τη ροή της επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις, και να παρεμβαίνουν στα μηνύματα. 

Τη συζήτηση που επακολούθησε συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Γιώργος Ζώτος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του καθηγητή Moutinho περιλάμβανε και δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Τμήματος και τη δημιουργία ερεθισμάτων για τους φοιτητές του, έτσι ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές τους και να τους προετοιμάσει για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ο Καθηγητής Moutinho συναντήθηκε με την ομάδα σχεδιασμού του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας και μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία του από τη διεθνή πραγματικότητα και παρακάθησε σε δείπνο εργασίας με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ  Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και μέλη της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Οι διδακτορικοί φοιτητές του τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνα τους και να συζητήσουν με τον καθηγητή Moutinho, θέματα μεθοδολογίας. Επίσης, οι προπτυχιακοί φοιτητές συζήτησαν με τον επισκέπτη Καθηγητή και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Άννα Ζαρκάδα τις σπουδές και τα εφόδια που χρειάζονται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Μάρκετινγκ.