You are here

Διατιμήσεις ΑΗΚ

06/10/2008 14:56
Επειδή από αναφορές σε μερίδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) είναι φανερό ότι έχει παρερμηνευθεί ο τρόπος που λαμβάνεται υπόψη η τιμή των καυσίμων για την αναπροσαρμογή της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, η ΑΗΚ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Τα τέλη χρέωσης των διατιμήσεων βασίζονται σε τιμή καυσίμου €85,43 τον μετρικό τόννο. Επειδή το κόστος καυσίμων που αναλογεί στο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας είναι πολύ σημαντικό, (με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνά το 80%), οι διατιμήσεις της ΑΗΚ διαλαμβάνουν ρήτρα καυσίμων με την οποία κάθε μήνα αυξομειώνεται η τιμή χρέωσης ανάλογα με την τιμή του καυσίμου. Εδώ τονίζεται και πάλι ότι η αυξομείωση της τιμής της κιλοβατώρας λόγω της τιμής του καυσίμου αντανακλά αποκλειστικά και μόνο το κόστος του καυσίμου και δεν περιέχει καμία υπερτίμηση ή κέρδος για την ΑΗΚ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι διατιμήσεις της ΑΗΚ και η ρήτρα καυσίμων αποτελούν Νομοθεσία η οποία δεσμεύει την ΑΗΚ και η εφαρμογή της οποίας υπόκειται σε έλεγχο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου που αποτελεί Ανεξάρτητη, Eποπτική Αρχή.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων για τον μήνα Αύγουστο του 2008 είναι €472,18 τον μετρικό τόννο έναντι €271,84 που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η τιμή αυτή θα ληφθεί υπόψη για την έκδοση των μηνιαίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος του μηνός Σεπτεμβρίου του 2008 καθώς και των διμηνιαίων λογαριασμών του μηνός Οκτωβρίου 2008.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η αντίστοιχη αύξηση που θα προστεθεί στο βασικό τέλος χρέωσης της κιλοβατώρας για την υπό αναφορά περίοδο λόγω της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων
θα είναι 10,8290 cent ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 10,6708 cent δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση 0,1582 cent για κάθε κιλοβατώρα η οποία αντιστοιχεί σε μια μέση αύξηση της τάξης του 1%.



Η αύξηση στους λογαριασμούς που εκδίδονται αυτή την περίοδο οφείλεται στο γεγονός ότι η ΑΗΚ είναι υποχρεωμένη με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες να διαθέτει αποθέματα καυσίμου για τρεις μήνες οπότε η αυξομείωση της τιμής του καυσίμου μεταφέρεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με αντίστοιχη καθυστέρηση τριών μηνών.

Επειδή ήδη έχει σημειωθεί σοβαρή μείωση στην τιμή των καυσίμων, αναμένεται ότι η μείωση αυτή θα γίνει αισθητή στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2008. Εάν δεν παρουσιαστεί διαφοροποίηση στη σημερινή τιμή του δολαρίου, η μείωση αυτή αναμένεται να είναι της τάξης του 4% έως 5%.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μείωση αυτή είναι επιπρόσθετη των μειώσεων που ήδη ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2008 και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη μείωση των τελών χρέωσης της ειδικής οικιακής διατίμησης με κώδικα 08 που ισχύει για τις πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες και την επέκταση της και στις πενταμελείς οικογένειες. Επιπλέον για τους επόμενους δώδεκα μήνες θα εφαρμόζεται ένα ποσοστό μείωσης του 20% των τιμολογίων του ηλεκτρισμού όλων των οικιακών καταναλωτών με διμηνιαία κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες.