You are here

Διατιμήσεις ΑΗΚ

24/09/2008 15:22
Με αφορμή το γεγονός ότι η ΑΗΚ λαμβάνει αρκετά παράπονα για το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, διευκρινίζονται και πάλι τα ακόλουθα:

H AHK δεν έχει επιβάλει οποιεσδήποτε αυξήσεις πάνω στις βασικές τιμές των διατιμήσεων που επιφέρουν αύξηση των εσόδων της από το 1983.

Οποιεσδήποτε αυξήσεις οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του καυσίμου και την αυτόματη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμου την οποία διαλαμβάνουν οι διατιμήσεις της ΑΗΚ σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς και η οποία εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η αυξομείωση της τιμής του καυσίμου αντανακλά αποκλειστικά το κόστος του καυσίμου και δεν περιέχει οποιανδήποτε υπερτίμηση ή κέρδος για την ΑΗΚ.

Επειδή η ΑΗΚ, είναι υποχρεωμένη με βάση της Ευρωπαϊκές Οδηγίες να διατηρεί αποθέματα καυσίμου για τρεις μήνες, η αυξομείωση της τιμής του καυσίμου μεταφέρεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με αντίστοιχη καθυστέρηση τριών μηνών.

Ο ετεροχρονισμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που εκδίδονται αυτή την περίοδο να αντιστοιχούν στην ψηλότερη τιμή καυσίμου που έχει ποτέ αγοράσει η ΑΗΚ με αποτέλεσμα να παρατηρούνται οι πρόσφατες ψηλές χρεώσεις.

Η σημερινή τιμή καυσίμου είναι €466,53 (£273,05) ανά μετρικό τόννο έναντι €265.00 (£155,10) ανά μετρικό τόννο που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για καλύτερη και έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού η ΑΗΚ αποφάσισε από τώρα και στο εξής να δημοσιεύει κάθε μήνα και στον εγχώριο τύπο την τιμή του καυσίμου καθώς και το αντίστοιχο τέλος αναπροσαρμογής της τιμής της κιλοβατώρας. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ (www.eac.com.cy).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν ήδη σημειώσει σοβαρή μείωση αναμένεται ότι η μείωση αυτή θα γίνεται αισθητή στους καταναλωτές από το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2008.

Δυστυχώς, η Κύπρος δε διαθέτει δικές της πηγές καυσίμου και είναι υποχρεωμένη να εισαγάγει πρακτικά όλες τις ποσότητες που χρειάζονται από το εξωτερικό με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εθνική υπόθεση γιατί σήμερα είναι η μόνη ουσιαστική πηγή πρωτογενούς ενέργειας που διαθέτουμε. Η ΑΗΚ είναι σταθερά ταγμένη στην υπηρεσία του Κύπριου πολίτη. Σκοπός της δεν είναι η επίτευξη κέρδους γι’ αυτό απευθύνει θερμή έκκληση προς το κοινό για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί υποχρέωση του καθενός μας, βοηθά την τσέπη μας και την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη μας.