You are here

Διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

22/10/2020 13:28

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για το Συντονισμό Δράσεων για Αντιμετώπιση των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2020, και σε αυτό συμμετείχαν επιστήμονες από διάφορες χώρες που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης, διεθνείς εμπειρογνώμονες καθώς και μέλη διεθνών οργανισμών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν τα προκαταρτικά ευρήματα των θεματικών ομάδων εργασίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν πέραν των 120 ατόμων από είκοσι χώρες εκπροσωπώντας  όλες τις ομάδες εργασίας της Πρωτοβουλίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής, ο οποίος υπέδειξε ότι η ανάγκη για επείγουσα και συνεχή δράση για τη διατήρηση της υγείας, της ευημερίας των πολιτών στην περιοχή μας, αναδεικνύει τη σημασία της  Πρωτοβουλίας. Ο Δρ. Καδής αναφέρθηκε και στα οφέλη που μπορούν να έχουν οι χώρες της περιοχής, πρωταρχικά την δημιουργία συνθηκών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες με τη μετάβαση σε ανανεώσιμες και καθαρότερες ενέργειες, καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, ο οποίος ηγείται του επιστημονικού συντονισμού της Πρωτοβουλίας, έκανε λόγο για μια κομβική συνάντηση καθώς είναι η πρώτη συνάντηση των μελών των θεματικών ομάδων. Επισήμανε  ότι το ορόσημο της όλης προσπάθειας αποτελεί το Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή το οποίο έχει αναπρογραμματιστεί για τον Οκτώβριο 2021.  Στο Συνέδριο αυτό θα γίνει η παράδοση των συμπερασμάτων και προτάσεων των επιστημονικών επίτροπων στις Κυβερνήσεις της περιοχής και διεθνείς οργανισμούς.  Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν στο COP26, το παγκόσμιο συνέδριο του ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή, και  θα αξιοποιηθούν  για ανεύρεση χρηματοδότησης από εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά  προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από εισηγήσεις των συνέδρων και την διαπίστωση της χρησιμότητας και επιτυχίας του σεμιναρίου, αποφασίστηκε να  προγραμματιστεί και δεύτερο σεμινάριο στους επόμενους μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για το Συντονισμό Δράσεων για Αντιμετώπιση των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ): Δρ. Χριστιάνα Καττή, Email:[email protected]