You are here

Διεθνές ενδιαφέρον για το debate για το φυσικό αέριο

03/07/2008 15:29
• Chaney: «Η μέθοδος του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) προσφέρεται ως μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος για αξιοποίηση των “χαμένων” αποθεμάτων»

• Stenning: «Η μεταφορά φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή μέσω θάλασσας είναι ασφαλής και αξιόπιστη»

• Οικονομίδης: «Η λύση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Κύπρο λόγω μεγέθους και γειτνίασης με χώρες που παράγουν φυσικό αέριο»

Μεγάλο ενδιαφέρον οικονομικών και άλλων παραγόντων από την Κύπρο και το εξωτερικό προσέλκυσε η συζήτηση που διοργάνωσε χθες ο Όμιλος SFS για το φυσικό αέριο. Τη συζήτηση με θέμα «Το debate για το φυσικό αέριο: Τα πραγματικά δεδομένα», η διοργάνωση της οποίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20χρονα του Ομίλου SFS, παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων από την Κύπρο, αλλά και παράγοντες από ΗΠΑ, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ισραήλ και Ελλάδα.

Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Ο κ. Patrick A. Chaney, Διευθυντής του Τμήματος Φυσικού Αερίου του Αμερικανικού Νηογνώμονα, μίλησε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεταφοράς συμπιεσμένης μορφής φυσικού αερίου (CNG) έναντι της υγροποιημένης (LNG). Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στον κόσμο υπάρχουν διάσπαρτα περιορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το κόστος για την άντληση και υγροποίηση των οποίων είναι εξαιρετικά ψηλό και συνεπώς μη συμφέρον. Ο κ. Chaney υποστήριξε ως εκ τούτου, ότι «η μέθοδος του συμπιεσμένου φυσικού αερίου προσφέρεται ως μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος για αξιοποίηση αυτών των κατά τα άλλα, “χαμένων” αποθεμάτων». Η μέθοδος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υπερτερεί στις περιπτώσεις που η απόσταση μεταφοράς είναι πέρα των 2.500 χιλιομέτρων.

Στην ομιλία του με θέμα «Μεταφορά Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου μέσω θάλασσας - μια ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομική εναλλακτική λύση για τις περιφερειακές αγορές», ο κ. David Stenning, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Sea NG Corporation, εταιρείας με παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς CNG, υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, σε σχέση με το υγροποιημένο, είναι ότι «οι όποιες εγκαταστάσεις χρειαστεί να δημιουργήσει η Κύπρος, θα είναι μικρές και χαμηλού κόστους σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις στη περίπτωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Ο Δρ. Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους αναλυτές ενεργειακών θεμάτων στις ΗΠΑ, κάλυψε το θέμα «Μεταφορά Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου μέσω θάλασσας στη Μεσόγειο και στην Κύπρο». Ο Δρ. Οικονομίδης, επεσήμανε ότι η διαδικασία συμπίεσης, μεταφοράς, και αποσυμπίεσης φυσικού αερίου έχει μικρότερο πάγιο και λειτουργικό κόστος απ' ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τονίζοντας επίσης ότι η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων και πλοίων για CNG θα χρειαστεί λιγότερο από δύο χρόνια. Ο Δρ. Οικονομίδης υπέδειξε ότι «η λύση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Κύπρο λόγω μεγέθους και γειτνίασης με χώρες που παράγουν φυσικό αέριο, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος».

Στο χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SFS, κ. Χριστόδουλος Έλληνας, εξήγησε ότι ο Όμιλος ανοίγει το διάλογο για το φυσικό αέριο, κυρίως «γιατί οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις, οι αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις που ακούσαμε μέχρι σήμερα, κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στην ορθή, ψύχραιμη και κατά το δυνατό σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης». Ο κ. Έλληνας επανέλαβε το ενδιαφέρον του Ομίλου να εμπλακεί στη μεταφορά φυσικού αερίου, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Ως μεταφορείς φυσικού αερίου, λογικά δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και τόσο η μορφή του φυσικού αερίου που θα εισαχθεί, εάν δηλαδή θα είναι υγροποιημένο ή συμπιεσμένο. Πιστεύουμε όμως ότι, στις επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν μέλλον δεν υπάρχει χώρος για επιπόλαιες κινήσεις και βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις σε τόσο σοβαρά θέματα», κατέληξε ο κ. Έλληνας.