You are here

Διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Τουρισμού ημερίδα με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή, Κυπριακή Κουζίνα και Τουρισμός»

27/01/2020 12:21

Πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο Hilton (ex Hilton Park) με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα που διοργάνωσε το Κολλέγιο Τουρισμού με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή, Κυπριακή Κουζίνα και Τουρισμός». Ένα θέμα που αποκτά συνεχώς και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πηγάζοντας μέσα από την παράδοση αλλά αντικατοπτρίζοντας το μέλλον στη διατροφή, στο τουρισμό και στην αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

 Ένα ευαίσθητο θέμα γιατί συγκεντρώνει άμεσα τον πυλώνα της υγείας , της παράδοσης , της ιστορίας του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

Την ημερίδα προσφώνησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κος Σάββας Περδίος, πλαισιωμένος από ομάδα διακεκριμένων ομιλητών. Την ημερίδα παρακολούθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας και Παιδείας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ένα μεγάλος αριθμός ατόμων από τον επαγγελματικό χώρο της γαστρονομίας, του Τουρισμού, της διατροφής και πλήθος κοινού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία που δίνεται παγκόσμια στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής εκφράζοντας τη πρόθεση του να στηρίξει τη Κυπριακή Κουζίνα που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της Μεσογειακής Διατροφής. Οφέλη από τον Τουρισμό μπορεί να δοθούν σε όλη τη χώρα μας αν προβληθεί η τοπική γαστρονομία. Η Κύπροςμπορεί να καταστεί ένας πιο ανταγωνιστικός Τουριστικός προορισμός προβάλλοντας τα οφέλη για την υγεία και τη γαστρονομία που μπορεί να προκύψουν από τα τοπικά Κυπριακά προϊόντα και πιάτα που συνθέτουν τη Παγκοσμίου γνωστή Μεσογειακή Διατροφή.

Η Κα Μαρκίδου, Κλινική Διαιτολόγος, Συντονίστρια Διατροφής Υ. Υ. έκανε μια ιστορική αναδρομή για το πως δημιουργήθηκε η Μεσογειακή κουζίνα τονίζοντας ότι έχει τις ρίζες στης στη Παράδοση και ιστορία μας καθιστώντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο και αντικατοπτρίζεται στη Υγείας μας με όλα τα θετικά της οφέλη στη πρόληψη ασθενειών. Με συντομία αλλά και σαφήνεια τονίστηκε ότι ο σύγχρονος τουρίστας νοιάζεται για την υγεία του και θέλει να γνωρίσει τη τοπική κουζίνα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του.

Η Κα Μαρία Χασαπίδου καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιοτης Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ανέλυσε εν συντομία με επιστημονικά δεδομένα τη σχέση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και εκτενώς έκανε αναφορά στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον Τουρισμό.

Ο Κος Κυριάκος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος των Αρχιμαγείρων Κύπρου και executive chef των Louis Hotels από την δική του σκοπιά μας ανέλυσε πως τα Κυπριακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για μια γαστρονομική πανδαισία και τα Πιάτα της Κυπριακής Κουζίνας να προβληθούν στον τουρίστα και να αποτελέσουν άξιοι πρεσβευτές της Μεσογειακής Κουζίνας.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Διευθυντής του Κολλεγίου Τουρισμού, Κος Σάββας Αδαμίδης, στο καλωσόρισμα του είπε ότι σκοπός της ημερίδας είναι η περεταίρω ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων στο ευαίσθητο και πολύτιμο θέμα της Μεσογειακής Διατροφής βοηθώντας μας να καλυτερεύσουμε την υγεία και τη ζωή μας αλλά και να βοηθήσουμε να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η Κυπριακή Κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μεσογειακής Διατροφής και πρέπει να καθιερωθεί όχι μόνο στα σπίτια μας αλλά στα ξενοδοχεία και εστιατόρια μας.