You are here

Δρ Δημήτριος Ζάμπογλου: Μαθήματα από ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας στο Λος Άντζελες

01/12/2021 12:54

Αναφορές σε Κύπρο και Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Milken

Στο Λος Άντζελες συναντήθηκαν ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας, του εμπορίου, της τεχνολογίας και όχι μόνο για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο (Global Conference) του επιφανούς Ινστιτούτου Milken. Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων, εκπροσωπώντας περήφανα την Κύπρο, βρισκόταν και ο νεαρός επιχειρηματίας Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου.

«Το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken δεν είναι ένα οποιοδήποτε άλλο συνέδριο. Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετείχα σε αυτό και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με σημαντικές προσωπικότητες και μελλοντικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Δρ. Ζάμπογλου.

Πέραν από τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια των διάφορων πάνελ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Συμμετείχαν τόσο σε συζητήσεις εκτός προγράμματος όσο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έκθεση έργων τέχνης και πεζοπορία στο φαράγγι Runyon.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Δρ. Ζάμπογλου παρακολούθησε διάφορα πάνελ με επίκεντρο τον τομέα της εξειδίκευσής του, όπως trading, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη και αθλητικό μάρκετινγκ.

Οι τάσεις που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές
Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, το κόστος προμήθειας για τις συναλλαγές βρίσκεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι παραδοσιακές μετοχές έχουν γίνει πιο προσιτές για τους ιδιώτες επενδυτές μέσω της τμηματοποίησης της αγοράς. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, σε σημείο που να μην ξεχωρίζουν.

«Πάντα με γοήτευαν οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η ιδέα ότι κάποιος χρειάζεται μόνο το κινητό του τηλέφωνο για να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Στις μέρες μας, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε ο Κύπριος επιχειρηματίας.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Milken ήταν η κοινωνική πτυχή των συναλλαγών και το «φαινόμενο δικτύου». Ο Δρ. Ζάμπογλου σχολίασε ότι χωρίς καμία προηγούμενη γνώση χρηματοοικονομικών, οι επενδυτές μπορούν να μιμηθούν άλλους επενδυτές πραγματοποιώντας «παθητικές» συναλλαγές με βάση την απόδοσή τους. Μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί εκθετικά και οι επενδυτές μπορούν να αυξήσουν τις θέσεις τους με βάση το φαινόμενο δικτύου.

Ακόμη, η αγορά κρυπτονομισμάτων ανθίζει και εκπληρώνει την πρώιμη υπόσχεσή της για παροχή ισχυρής λειτουργικότητας για όλους. Η δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και η δυνατότητα μετατροπής/συναλλαγών με αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (decentralised finance) χωρίς ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά ορόσημα στην ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αναφορές και στην Κύπρο από παγκόσμιους ηγέτες του επιχειρείν

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν συζητήθηκαν ως ξεχωριστό θέμα στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αλλά και οι δύο χώρες ήταν μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας σχετικά με τις εξαγορές και αναδιαρθρώσεις εταιρειών. Η Κύπρος αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που αφορούσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και επενδύσεις στον τομέα της υγείας είτε με συνεργασίες ή ακόμη και αγορά ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ζάμπογλου είναι παραδεκτό και στο εξωτερικό πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι διεθνείς επενδυτικοί προορισμοί. «Ωστόσο, οι επενδύσεις βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα της διαχείρισης καθώς και στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι επενδυτές στην ικανότητα των διαχειριστών να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Και όπως λέχθηκε σε διάφορες συζητήσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου, σε αυτό το κομμάτι η Κύπρος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», σημείωσε.

Το Ινστιτούτο Milken είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζει μικρές ομάδες φιλόδοξων νέων ηγετών που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ο ΄Κύκλος Νεαρών Ηγετών’ (Young Leaders Circle) του Ινστιτούτου επιλέγει τα μέλη του από τους καλύτερους επαγγελματίες του κόσμου, ηλικίας 25-40 ετών, από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μέλη σε Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Μέση Ανατολή, που συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα, έρευνες και εκδηλώσεις. Ο Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου εντάχθηκε στο κεφάλαιο του ‘Κύκλου Νεαρών Ηγετών’ στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου εργάζεται ως Διευθυντής Επιχειρήσεων (Chief Operating Officer) του Ομίλου Credit Financier Invest (CFI Group). Παρά τους πολλούς ρόλους του που σχετίζονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων και το νεαρό της ηλικίας του, ο Δρ. Ζάμπογλου είναι βετεράνος στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές με εμπειρία πάνω από μια δεκαετία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τη διαχείριση κινδύνου και τη διοίκηση επιχειρήσεων.