You are here

Εγκαίνια 6ου κύκλου του Κέντρου Καινοτομίας IDEA και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Επικεφαλής Επιστήμονα & IDEA

14/04/2021 11:08

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν χθες Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος και o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου IDEA, Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου και της Διευθύντριας του Κέντρου Καινοτομίας IDEA, Αγγέλας Παναγιώτου.

To IDEA, μέσα στα έξι πετυχημένα χρόνια του και με πληθώρα διακρίσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι ένας “Business Incubator” και μία “μηχανή” παραγωγής startups και νέων “entrepreneurs” που «κεφαλαιοποιώντας» τα μυαλά των νέων μας, δίνει πίσω στην οικονομία νέες, νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μέσα από την σθεναρή υλοποίηση της συνεργασίας Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, το IDEA καθιερώθηκε ως σημαντικός κυβερνητικός εταίρος, τείνοντας περαιτέρω χέρι συνεργασίας στους αρμόδιους φορείς, με κατεύθυνση την εμπορικοποίηση της έρευνας & καινοτομίας, ένα ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη χώρα μας. Εξάλλου, είναι κοινή αντίληψη ότι μόνο μέσω των συνεργασιών γινόμαστε πιο δυνατοί.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία, τα δύο μεγάλα ιδρύματα καινοτομίας του τόπου μας συμφώνησαν σε στενή συνεργασία. Μέσω του Μνημονίου Συναντίληψης, τα δύο μέρη θεσμοθετούν την ήδη στενή συνεργασία τους σε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις, για την επίτευξη του κοινού στόχου προώθησης της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας καθώς αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και Καινοτομία, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου σημειώνοντας ότι επισφραγίζει την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και την ενίσχυση των προσπαθειών για μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες, με παγκόσμια προοπτική.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του IDEA δήλωσε ότι «μέσα από μια προσεκτική στρατηγική 6 χρόνων, φέραμε το Κέντρο Καινοτομίας IDEA στο σημείο που είναι σήμερα – ένα Κέντρο που έχει στηρίξει μέχρι σήμερα 70 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε 29 χώρες και έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Κύπρο». Όπως εξήγησε ο Δρ. Πουαγκαρέ, «αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, αλλά μέσω του έντονου προσανατολισμού μας για συνεργασία τόσο με τον ιδιωτικό, όσο και με τον Δημόσιο τομέα. Βάσει αυτού, ευχαριστούμε και καλωσορίζομε σήμερα την υπογραφή του Μνημονίου με τον Chief Scientist, αλλά και τη διαχρονική υποστήριξη του Υφυπουργού».

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου και την έναρξη του 6ου κύκλου startups του IDEA, ο Υφυπουργός δήλωσε πως: «Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν επένδυση στο μέλλον της Κύπρου, επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης, ένα μέλλον ψηφιακό και πράσινο. Βελτιώνουν την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες κοινωνικές προκλήσεις. Η βούληση και η στήριξη της Πολιτείας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τον τελευταίο χρόνο έχουν υλοποιηθεί σημαντικά βήματα ως προς τη διαμόρφωση δομών και μηχανισμών για την ανάπτυξη του τομέα, και είμαι σίγουρος πως μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

Ταυτόχρονα, έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια του 6ου κύκλου νεοφυών εταιρειών του IDEA, όπου 12 νέες, ενθουσιώδεις ομάδες, στους τομείς της ναυτιλίας, τεχνητής νοημοσύνης, αειφόρου ενέργειας, ψυχαγωγίας και εστίασης, πολιτισμού, οικονομικής τεχνολογίας, smart cities, ειδικών θεματικών τουρισμού, ιατρικής τεχνολογίας και παραγωγής βιοτροφής, εντάχθηκαν στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του IDEA, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εξελιχθούν στις νέες, φετινές νεοφυείς επιχειρήσεις.

www.ideacy.net / τηλ.: 22128144 / email: [email protected]