You are here

Εγκαινιάστηκε στην Πάφο η έκθεση τέχνης 'Dive' της εικαστικού Έλενας Τσιγαρίδου

10/07/2021 15:08

Όταν η τέχνη δημιουργεί κάνει θαύματα και μεγαλουργεί. Αυτό διαφάνηκε στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης της εικαστικού Έλενας Τσιγαρίδου με τίτλο “Dive” που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, σε ξενοδοχείο στην Πάφο, και που σύμφωνα με τα λόγια της συγγραφέως, Σάντης Αντωνίου, αποτελεί φόρο τιμής στα μακροβούτια της ζωής. Ξεκίνησε ως εσωτερική ανάγκη για παιχνίδι και διασκέδαση ενώ τελικά οι «βουτιές» μετουσιώθηκαν σε μια επαναστατική πράξη απέναντι στους περιορισμούς των καιρών, συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η  εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου ανέφερε πως ασχολείται με την ζωγραφική από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, η σειρά είναι βιογραφική και άμεσα συνδεδεμένη με τη γυναικεία ταυτότητα. Δηλώνει την επιθυμία της για αμφίδρομη επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων.

Η εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης (Academia di Belle Arti) και εργάζεται,όπως είπε, ως καθηγήτρια Τέχνης και Σχεδιασμού στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας (American Academy Private School). Χαρακτηριστικό των έργων της είναι η λεπτομερής μελέτη και παρακολούθηση του αντικειμένου, με απώτερο στόχο τη διέγερση των αισθήσεων, των αναμνήσεων και της αναζήτησης, φιλτραρισμένα μέσα από εμπειρίες και γνωριμίες. Επαγγελματικά άρχισε να ασχολείται από το 2005 και έκτοτε έκανε διάφορες εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έργα της φιλοξενήθηκαν σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι ενώ πολλά από αυτά ανήκουν πλέον σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε οι φιγούρες στα έργα της είναι ζωγραφισμένες με ακριλικά, μελάνι, γραφίτη και ακουαρέλα οι οποίες είναι ζωγραφισμένες πάνω σε χαρτί και μετά με κάποιο ειδικό τρόπο της μεταφέρει πάνω σε πολυστερίνη για να φτιάξει το σχήμα. Ακολούθως, γύρω τους, όπως είπε, επικρατεί ένα τρισδιάστατο βοτανικό κολάζ με διάφορα στοιχεία από την φύση και του βυθού αλλά και της ξηράς οπότε σημείωσε συνυπάρχει σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο.  

H εικαστικός ανέφερε επίσης πως τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για την φύση και τον ανθρώπινο παράγοντα.  Όπως εξηγεί, ήθελε με κάποιο τρόπο να παντρέψει τα δύο και τελικά προέκυψε το έργο της.  Καθοριστικό ωστόσο ρόλο στα έργα της διαδραματίζει η μούσα της, το μοντέλο με την οποία συζητεί πολύ και έχει πολλές κοινές αναζητήσεις.  Πρόσθεσε επίσης πως όταν δουλεύει την τέχνη της βρίσκεται κοντά στην θάλασσα.  Δουλεύω είπε, «σε κομμάτια και μετά συναρμολογώ τα έργα».

Στο πλευρό της ο γιος της Κωνσταντίνος  που ακολουθεί τα χνάρια της σε ηλικία 13 ετών. Ο Κωνσταντίνος Kωνσταντίνου παρουσίασε και αυτός ένα έργο, στην έκθεση της μητέρας του που απεικονίζει τον βυθό και από πάνω τη φύση.   

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021.  Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο 26 888700.