You are here

Έγκριση της πρότασης εξαγοράς της Ζυθοποιίας Scottish & Newcastle από την Κοινοπραξία Carlsberg – Heineken

03/04/2008 13:29
Στην Carlsberg o έλεγχος της Μύθος Ζυθοποιία

Αθήνα, 02 Μαρτίου 08 – Αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Scottish & Newcastle (S&N) έγινε η πρόταση για εξαγορά της εταιρείας από την Κοινοπραξία Carlsberg-Heineken. Το τίμημα που θα καταβάλει η Κοινοπραξία για την εξαγορά της S&N, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας της Μεγάλης Βρετανίας, φτάνει τα 10 δις Λίρες. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας, την 31η Μαρτίου, στο Εδιμβούργο. Επόμενο στάδιο είναι η επικύρωση της απόφασης των μετόχων από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ώστε η εξαγορά να ολοκληρωθεί στις 28 Απριλίου 2008.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλλει η Κοινοπραξία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς οι δύο εταιρείες που αποτελούν την Κοινοπραξία θα μοιραστούν τις επιχειρήσεις της S&N, ως εξής: η Ολλανδική πολυεθνική Ηeineken θα αποκτήσει τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Ινδίας, ενώ οι επιχειρήσεις της S&N με έδρα τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κίνα και το Βιετνάμ θα περάσουν στην κυριότητα της Δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg.

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της S&N, Sir Brian Stewart, την προχθεσινή μέρα για τη Scottish & Newcastle, τη μεγαλύτερη βρετανική ζυθοποιία και μία από τις παλαιότερες ανεξάρτητες εταιρείες της Σκωτίας, που ιδρύθηκε πριν από 259 χρόνια στο Εδιμβούργο και μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από 120 χρόνια. «Η S&N βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στον κλάδο της ζυθοποιίας, είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική βιομηχανία της Σκωτίας, έχει ηγετική θέση στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ινδίας και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων μηλίτη στον κόσμο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το κυρίαρχο συναίσθημα σήμερα είναι η υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια για τους ανθρώπους μας, που έχτισαν μια δυνατή επιχείρηση, για τα δυνατά προϊόντα που δημιουργήσαμε, για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους ανθρώπους μας, υπερηφάνεια που επιτύχαμε να δώσουμε στους μετόχους μας υψηλή αξία, σε μια ισχνή οικονομικά εποχή», συμπλήρωσε ο Sir Brian Stewart.

Ο κ. John Καμβυσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μύθος Ζυθοποιία δήλωσε σχετικά: «Η Μύθος Ζυθοποιία, υπό την σκέπη της Carlsberg, της Νο 3 ζυθοποιίας παγκοσμίως, μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή. Η μετάβαση αυτή μόνο θετικά συναισθήματα μας δημιουργεί, καθώς η Μύθος Ζυθοποιία, ενισχυμένη από αυτή την εξαγορά, θα συνεχίσει να ταράζει τα νερά στην ελληνική αγορά μπύρας, με φρέσκες, καινοτόμες ιδέες που ωφελούν τον καταναλωτή και αναπτύσσουν την ίδια την αγορά».