You are here

Εκπαίδευση στη Διερεύνηση Οικονομικών Εγκλημάτων που Σχετίζονται με Ψηφιακά Νομίσματα

03/10/2022 11:53

Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του CEPOL συμμετείχαν 46 αξιωματικοί και στελέχη από αρχές επιβολής του νόμου και δικαστικές αρχές 24 ευρωπαϊκών χωρών

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτική δραστηριότητα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση – Εκπαίδευση των Αρχών Επιβολής του Νόμου - CEPOL με θέμα: «Διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με ψηφιακά νομίσματα». Η εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της δραστηριότητας ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που συμμετέχει στο δίκτυο της CEPOL ως εταίρος, έχοντας ήδη συνάψει τετραετή Συμφωνία Συνεργασίας (2021-2024) για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον τομέα της Επιβολής του Νόμου. 

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι 46 αξιωματικοί και στελέχη από αρχές επιβολής του νόμου και από δικαστικές αρχές και 24 ευρωπαϊκών χωρών (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία).

Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να ενισχύσει την ικανότητα εξειδικευμένων ανακριτών να συλλέγουν στοιχεία, να ανιχνεύουν, να ανακτούν και να διαχειρίζονται ψηφιακά νομίσματα. Επιπλέον, το πρόγραμμα στόχευσε στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων με την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οικονομικής διερεύνησης για τα κρυπτονομίσματα, ιδίως με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με μια εισαγωγική εκπαίδευση στα κρυπτονομίσματα και την ταξινόμηση τους, ενώ περιέλαβε θέματα σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων, καθώς και τεχνικές έρευνας, τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την κατάσχεση κρυπτονομισμάτων.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του εργαλείου ανάλυσης Blockchain CipherTrace για την καταπολέμηση της παράνομης ροής κρυπτονομισμάτων και ακολούθησε πρακτική του εφαρμογή από τους συμμετέχοντες.

Εισηγητές ήταν εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την CEPOL, την EJTN (European Judicial Training Network), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την τελετή έναρξης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αντώνης Πολεμίτης, καθώς και ο  Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Institute of Public and Cyber Security (IPCS) και  πρώην Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε  από το   Institute of Public and Cyber Security (IPCS), σε συνεργασία με το Institute For the Future (IFF) του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Το IPCS ιδρύθηκε το 2019, με στόχο να προσφέρει διεπιστημονική επαγγελματική εκπαίδευση στην Αστυνομία, την Ασφάλεια, την Έρευνα και την Κυβερνοασφάλεια.

Το Ινστιτούτο για το Μέλλον (IFF) είναι ένα κορυφαίο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, που ειδικεύεται στους τομείς του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων. Το IFF ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με σκοπό να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογική ανάπτυξη θα επιφέρει ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές στις επόμενες δεκαετίες. Το Πανεπιστήμιο, μέσω του IFF, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα ψηφιακά νομίσματα και τα blockchains.  Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται ως ακαδημαϊκός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διερεύνηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.