You are here

Έκθεση Άμυνας και Mission LiFE: Το Gujarat γίνεται κέντρο παγκόσμιων πρωτοβουλιών

29/12/2022 11:52

Το Gujarat είναι ένα από τα ινδικά κρατίδια όπου έλαβαν χώρα πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες τον τελευταίο καιρό, οι οποίες όχι μόνο το έχουν τοποθετήσει μεταξύ των κρατιδίων με τις καλύτερες επιδόσεις αλλά και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αξίας της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή. Από το Άγαλμα της Ενότητας της Ινδίας μέχρι το Παγκόσμιο Κέντρο Παραδοσιακής Ιατρικής και την πρώτη έξυπνη πόλη fintech, την GIFT City, μέχρι την πρώτη ανταλλαγή πολύτιμων μετάλλων στη χώρα και τη μετατροπή του Modhera στο πρώτο ηλιακό χωριό, υπήρξαν πολλά ορόσημα στο ταξίδι ανάπτυξης του Gujarat. Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi πρόσθεσε δύο ακόμη πρωτοβουλίες σε αυτό το αναπτυξιακό ταξίδι εγκαινιάζοντας την Έκθεση Άμυνας (Expo Defense) στο Gandhinagar και το Mission LiFE στο Kevadiya.

Για την Ινδία που κινείται γρήγορα προς την αυτοδυναμία στον αμυντικό τομέα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο Πρωθυπουργός Modi εγκαινίασε την Έκθεση πλήρους γηγενούς άμυνας στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Mahatma Mandir, του οποίου το θέμα ήταν το Μονοπάτι προς την Υπερηφάνεια. Ο Πρωθυπουργός είπε με την ευκαιρία: «Προβάλλει μια εικόνα της Νέας Ινδίας και των δυνατοτήτων της. Μιας Ινδίας με την ισχύ, τα όνειρα, την αποφασιστικότητα, το θάρρος και τη δύναμη της νεολαίας. Υπάρχει ελπίδα για τον κόσμο και ευκαιρία για τις φιλικές χώρες».

Στην Έκθεση Άμυνας 2022 συμμετείχαν περισσότεροι από 1300 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας, των κοινών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της Ινδίας, μικρομεσαίων καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ υπογράφηκαν περισσότερα από 451 μνημόνια συνεργασίας. Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh είπε: «Αυτή η έκθεση Άμυνας είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την επίτευξη του στόχου του “κατασκευάζεις για την Ινδία, κατασκευάζεις για τον κόσμο”».

Στην έκθεση Άμυνας, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το ινδικής κατασκευής εκπαιδευτικό αεροσκάφος HTT-40 που σχεδιάστηκε από την Hindustan Aeronautics Limited και επίσης εγκαινίασε το Mission Defspace. Έθεσε επίσης τον θεμέλιο λίθο του αεροδρομίου της Deesa στο Gujarat το οποίο απέχει μόλις 130 χλμ. από τα σύνορα. Για την ανάγκη και τη σημασία του αεροδρομίου, ο Πρωθυπουργός είπε: «Εάν οι δυνάμεις μας, ειδικά η Πολεμική Αεροπορία μας είναι παρούσες στη Deesa, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει στα δυτικά σύνορα».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα Mission Defense Space όχι μόνο θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα ενισχύσει τις δυνάμεις μας, αλλά θα προσφέρει επίσης νέες και καινοτόμες λύσεις. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Άμυνας, διεξήχθη επίσης ο ινδο-αφρικανικός αμυντικός διάλογος με θέμα «Ινδία-Αφρική: υιοθέτηση στρατηγικής για συνέργεια συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Πραγματοποιήθηκε επίσης η 2η διάσκεψη των κρατών της Περιοχής Ινδικού Ωκεανού. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως "οι προσδοκίες του κόσμου από την Ινδία έχουν αυξηθεί και η χώρα θα τις εκπληρώσει. Επομένως, αυτή η Έκθεση Άμυνας είναι επίσης σύμβολο μιας παγκόσμιας εμπιστοσύνης προς την Ινδία."