You are here

Έλεγχοι ΚΟΑΠ με τηλεπισκόπιση

27/08/2008 13:49
Στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, εφαρμόζει δύο είδη επιτόπιων ελέγχων. Τον κλασσικό επιτόπιο έλεγχο, που διενεργείται με επιτόπιες επιθεωρήσεις και τον έλεγχο με Τηλεπισκόπιση, που γίνεται με την χρήση δορυφορικών εικόνων.

H Τηλεπισκόπιση, είναι ένα είδος επιτόπιου ελέγχου που εφαρμόζεται σε δείγμα αιτήσεων του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων και γίνεται με την χρήση δορυφορικών εικόνων του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχεται η δήλωση του αιτητή με το τι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στο έδαφος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 24 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την Τηλεπισκόπιση ως ένα από τα κύρια μέσα για τους ελέγχους τους.

Σε πρακτικό επίπεδο για κάθε αιτούμενο τεμάχιο που υπάρχει στην αίτηση ελέγχονται:
- Η αιτούμενη έκταση
- Η δηλωθείσα χρήση γης δηλαδή το είδος της καλλιέργειας
- Ο αριθμός και η θέση των δέντρων όπου είναι αναγκαίο
- Αν το τεμάχιο ήταν καλλιεργήσιμο κατά την περίοδο αναφοράς η οποία για την Κύπρο είναι το 2003. Εδώ να αναφέρω επίσης ότι οι δορυφορικές εικόνες του 2003 αποτελούν μέρος της βάσης του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων του ΚΟΑΠ.

- Αν τηρούνται οι απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και ειδικότερα οι Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες.
Το κυριότερο πλεονέκτημα της Τηλεπισκόπισης στηρίζεται στο γεγονός ότι, η μέτρηση των αγροτεμαχίων γίνεται από το γραφείο, με αποτέλεσμα να ελέγχεται με οικονομικά εφικτό τρόπο μεγάλος αριθμός αιτήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι οι επιτόπιες επισκέψεις περιορίζονται μόνο στα προβληματικά τεμάχια.

Ακόμα, με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιωθεί η μέτρηση.

Ο ΚΟΑΠ αρχικά πραγματοποιεί ποιοτικό έλεγχο στα αποτελέσματα που έχει παραλάβει και προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους στο 10% των αιτήσεων για να επιβεβαιώσει τις μετρήσεις. Αργότερα ενημερώνει τους αιτητές για τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που οι αιτητές διαφωνούν, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση.

Αφού εξεταστούν και επιλυθούν οι ενστάσεις, πραγματοποιούνται οι πληρωμές.