You are here

Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό για πρώτη φορά στην Κύπρο, από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

04/08/2021 09:49

Το ΧΗΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ ως μέλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισάγει για πρώτη φορά στην Κύπρο τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού μετά από νόσηση ή εμβολιασμό και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία, καθώς παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά την πιθανή λοίμωξη από την Covid-19, κατέχουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη του οργανισμού» και στην άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις. Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ενώ τα αντισώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν παράγονται, ή ενδέχεται να καθυστερούν, η κυτταρική άμυνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρέχει ένα βαθμό προστασίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό, η εξέταση της κυτταρικής ανοσίας συνίσταται κυρίως ως συμπληρωματικός έλεγχος σε άτομα που ενώ νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, εντούτοις ο οργανισμός τους δεν παρήγαγε υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα της άμυνας τους απέναντι στη λοίμωξη COVID-19.

Για ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;

  • Για όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισής τους έναντι του SARS-CoV-2, μετά από νόσηση ή εμβολιασμό.
  • Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων.
  • Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (χωρίς συμπτώματα).

Η κυτταρική ανοσία ελέγχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία Τ-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας με απλή αιμοληψία.

Οι δειγματοληψίες διενεργούνται Δευτέρα – Τετάρτη, αρχικά αποκλειστικά στα παραρτήματα του Ομίλου στη Λευκωσία (στο Πολυδύναμο Κέντρο - Λεωφόρος Λεμεσού 100 και στα κεντρικά εργαστήρια - Ιφιγενείας 59), κατόπιν ραντεβού από τις 7 έως τις 10 το πρωί, ενώ για τα αποτελέσματα απαιτούνται 5 εργάσιμες ημέρες. Σημειώνεται ότι για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και τη 2η εμβολιαστική δόση.

Τηλ. επικοινωνίας για ραντεβού: 22419700

Μάθετε περισσότερα για την εξέταση, στο www.bioiatriki.com.cy