You are here

Ένα στολίδι ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας αποκτά η Πάφος

30/06/2020 15:19

Το Ανακυκλώψαρο δεσπόζει της παραλίας των Δημοτικών Μπάνιων

Ένα καινοτόμο Έργο Ανακύκλωσης αποκτά η Πάφος. Το «Ανακυκλώψαρο» του γνωστού καλλιτέχνη Απόστολου Παντελή και χορηγό τη φαρμακοβιομηχανία Medochemie κοσμεί πλέον την παραλία των Δημοτικών Μπάνιων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα μας.

Η εγκατάσταση του πρωτότυπου αυτού έργου σε σχήμα ψαριού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στην παρουσία του Δημάρχου Πάφου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή του κοινού σε ενέργειες φιλικές προς αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το μέγεθος της καταστροφής καταδεικνύει και το γεγονός ότι από 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 30% ανακυκλώνεται.  Μάλιστα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, ενώ η φήμη της Μεσογείου ως τουριστικού προορισμού και περιοχής με πλούσια αλιευτική δράση, θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Όπως δήλωσε ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης, Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης  Ενέργειας της Medochemie,  η κρίση του COVID-19, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανακύκλωση, ώστε με αυτό τον τρόπο να βάλουμε φρένο στην εξαφάνιση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων και στην καταστροφή των μικροοργανισμών, που παράγουν περισσότερο από 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Η περιβαλλοντική μας ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεργίδης, είναι ακόμη μεγαλύτερη σε αυτήν εδώ την θάλασσα των Δημοτικών Μπάνιων, στο βυθό της οποίας υπάρχει ένα εντυπωσιακό πάρκο, με πανέμορφα κοχύλια και θαλάσσια βλάστηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Medochemie, έχοντας σαν αποστολή την προστασία της υγείας των πολιτών, θα συνεχίσει την εγκατάσταση νέων καινοτόμων έργων ανακύκλωσης και σε άλλες παραλίες της Κύπρου, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς.