You are here

Έναρξη διαδικασιών για διαχείριση χρησιμοποιημένων ελαστικών

29/07/2009 13:27
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Ελαστικών Κύπρου σε συνεδρία της ολομέλειας του αποφάσισε όπως προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που σκοπεύουν στη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ελαστικών.

Στόχος του Συνδέσμου είναι σε πρώτη φάση η δημιουργία ενός προσωρινού συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των χρησιμοποιημένων ελαστικών μέχρι τη δημιουργία και εφαρμογή του ολοκληρωμένου συλλογικού συστήματος διαχείρισης.

Επιθυμία του Συνδέσμου είναι όπως τόσο το προσωρινό όσο και το ολοκληρωμένο συλλογικό σύστημα διαχείρισης να είναι αποτελεσματικά και να λειτουργούν με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Βασική προϋπόθεση για τη συγκράτηση του κόστους αποτελεί η ύπαρξη προκαθορισμένων σημείων μεταφοράς και προσωρινής εναπόθεσης των ελαστικών πριν τη διάθεση τους στις μονάδες τελικής επεξεργασίας, για το οποίο απαιτείται η στενή συνεργασία και στήριξη των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αλλά και των επηρεαζόμενων τοπικών αρχών.

Για την επίτευξη της σωστής λειτουργίας του προσωρινού συστήματος, σύντομα ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών για συλλογή και μεταφορά των χρησιμοποιημένων ελαστικών από τα συνεργεία αλλαγής των ελαστικών στις πόλεις στους χώρους που μπορεί να γίνει η επεξεργασία τους.

Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εγγραφής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με μετόχους όλους τους εισαγωγείς ελαστικών, ο οποίος και θα αναλάβει την ετοιμασία της τεχνοοικονομικής μελέτης που απαιτείται για τη σωστή ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συλλογικού συστήματος διαχείρισης και η οποία θα υποβληθεί προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους για αδειοδότηση.