You are here

Energean: Ξεκίνησε η τοποθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου Karish στη θάλασσα του Ισραήλ

29/05/2020 14:02

Νέο ορόσημο για την Energean και το project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στη θάλασσα του Ισραήλ, καθώς εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το FPSO “Energean Power” στο σύστημα μεταφοράς αερίου της χώρας. Έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του χερσαίου τμήματος του αγωγού στο Dor.

Η τοποθέτηση γίνεται από το ειδικευμένο πλοίο PLV “Solitaire” το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο αγωγός μεταφορτώνεται στο “Solitaire” από πλοία PSV από το λιμάνι της Λεμεσού, όπου έχει μεταφερθεί μετά την κατασκευή του από την Cenergy (Σωληνουργεία Κορίνθου). Ο αγωγός έχει μήκος 90 χιλιόμετρα, διάμετρο 24 και 30 ίντσες και το μέγιστο βάθος εγκατάστασης είναι 1.750 μέτρα περίπου.

Το FPSO “Energean Power” θα είναι σε θέση να παρέχει 8 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για 5,6 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως με ηλεκτροπαραγωγούς και ανεξάρτητους παραγωγούς στο Ισραήλ. Η παραγωγή αερίου θα ξεκινήσει το 2021, ενώ όπως είναι γνωστό, η Energean έχει υποβάλει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου πρόταση για την τροφοδοσία της Κύπρου με φυσικό αέριο από το Ισραήλ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 215 χιλιομέτρων που θα συνδέει το FPSO “Energean Power” με το Βασιλικό.