You are here

Ενημέρωση για Προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας στο ΚΕΒΕ

18/07/2008 14:10
Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Nicolas Galey παρευρέθηκε στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ και μίλησε για τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ο Γάλλος πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στη γαλλικής πρόταση για τη «Ένωση για τη Μεσόγειο» η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλες τις άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει πολλαπλές προεκτάσεις τόσο πολιτικές, όσο και οικονομικές, και η υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων στις μεσογειακές χώρες αφορά άμεσα τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ακολούθως έγινε αναφορά στο πακέτο μέτρων για την ενέργεια και τις κλιματολογικές αλλαγές που μας αφορούν όλους και όπου οι χώρες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την αλλαγή του κλίματος.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ σοβαρό και η έγκριση ενός ευρωπαϊκού συμφώνου είναι θεμελιώδης για να αντιμετωπιστεί η όλη πρόσκληση στο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στο εθνικό, διότι οι αποφάσεις της μιας χώρας έχουν επιπτώσεις πάνω και σ’ όλες τις άλλες.

Τέλος τονίστηκε η ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ασφάλεια γεωργικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, οι οποίες θα πρέπεί να σέβονται τα ίδια πρότυπα που ακολουθούν και οι ευρωπαϊκοί γεωργοί.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης ευχαρίστησε το Γάλλο Πρέσβη για τη παρουσία του και τόνισε ότι οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού ενισχύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη συγκράτηση του.

Στην συνάντηση παρακάθησε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπρο-Γαλλικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου με το Πρόεδρο του κ. Ανδρέα Κασιουρή.