You are here

Έντονη ανησυχία της ΟΕΒ για την Κυπριακή Οικονομία

20/01/2009 13:54
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προβλέψεων της για την Οικονομία μας, δυστυχώς οι αρχικές προβλέψεις της ΟΕΒ επαληθεύονται με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1.1% για το 2009 και 2% για το 2010. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανεργία θα αυξηθεί, κατά την άποψη μας, σε ποσοστό πέραν του 5% της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανησυχητικό στοιχείο είναι επίσης η δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης, που ως γνωστό αποτελεί την ατμομηχανή και ένα από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης της Οικονομίας μας.

Είναι φανερό από τις πιο πάνω προβλέψεις, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ακόμα και αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους, κάτι για το οποίο έχουμε τις αμφιβολίες μας, δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Θα πρέπει λοιπόν επειγόντως η Κυβέρνηση να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για αναθέρμανση της Οικονομίας. Τα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και θα πρέπει, αφού ιεραρχηθούν οι στόχοι, να παρθούν μέτρα αμέσως.

Η ΟΕΒ έχει κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τόνωση της Οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτησή τους.